Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Sairaala Novan synnytysvuodeosaston perhehuone

Synnytyksen jälkeen

Ensimmäiset päivät vietetään synnytyksestä toipuen ja perheenä tutustuen. Imetys alkaa, vanhemmat opettelevat vauvan hoitoa ja sairaalassa tapahtuu myös ensimmäinen lastenlääkärin tarkastus. Kotiutuminen suunnitellaan perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Kun vauva on syntynyt, siirrytte muutaman tunnin kuluttua yhdessä synnytysvuodeosastolle. Toinen vanhempi tai muu perheen läheinen voi yöpyä osastolla äidin ja vauvan kanssa.

Perhehuoneessa saatte rauhassa tutustua toisiinne ja olla yhdessä vuorokauden ympäri. Kannustamme perheitä omatoimisuuteen ja tuemme teitä alusta saakka vauvanhoidossa. Omat vanhemmat tuntevat vauvansa aina parhaiten.

Synnytyksestä toipuminen ja uuden opettelu väsyttää myös vanhempia. Siksi lepohetket ovat tärkeitä päivälläkin. Huomioittehan tämän esimerkiksi vieraita kutsuessanne, vaikka meillä ei olekaan rajattuja vierailuaikoja.

Sairaalassamme toimitaan vauvamyönteisten periaatteiden mukaisesti. Tuemme teitä vanhempia alusta saakka vauvan tarpeisiin vastaamisessa.

Ihokontakti on tärkeää vauvalle ja vanhemmille. Kannustammekin vanhempia jatkamaan ihokontaktia vauvan kanssa ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen. Se tukee imetyksen käynnistymistä ja saa vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi. Lisäksi ihokontakti auttaa vauvaa sopeutumaan elämäänsä kohdun ulkopuolella, hänen ruumiinlämpönsä on vakaampi ja verensokeritasapaino säilyy paremmin.

Ihokontaktista on hyötyä myös vanhemmille, se lievittää stressiä ja tukee tuoreen äidin hormonitoimintaa – maitoa heruu helpommin ja kohdun supistuessa jälkivuodon määrä vähenee. Ihokontaktissa vanhempien on luonnollista seurata vauvan varhaisia nälkäviestejä ja vauva löytää hyvän imuotteen helpommin. Voidaankin sanoa, että ihokontakti on tärkeä osa vauvantahtista imetystä.

Syntymän jälkeisinä päivinä henkilökunta tukee ja auttaa teitä imetyksen käynnistymisessä. Ohjaamme hyvän imuotteen tunnistamisessa, mukavien imetysasentojen löytämisessä ja vauvan varhaisten nälkäviestien tunnistamisessa. Imetyksen turvamerkkien avulla te vanhemmat pystytte alusta saakka seuraamaan maidon riittävyyden merkkejä. Ei hätää, vaikka vauva ei aluksi jaksaisikaan imeä monta kertaa rinnalla. Silloin äiti voi lypsää tärkeitä maitopisaroita vauvalle.

Ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen kannattaa imettää tai lypsää mahdollisimman paljon, näin maitomäärä rinnoissa alkaa lisääntyä ja se riittää vauvalle myös tulevina kuukausina. Vauvalla onkin ensimmäinen tiheän imemisen vaihe yleensä jo toisena yönä syntymänsä jälkeen. Hän tietää, että tiheästi imemällä äidin rinnat alkavat tuottaa enemmän maitoa.

Imetyksen käynnistymisvaiheessa suositellaan välttämään tutin käyttöä, koska rinnat tarvitsevat mahdollisimman paljon stimulaatiota tuottaakseen jatkossa riittävästi maitoa vauvan tarpeisiin. Samasta syystä suosittelemme välttämään myös tuttipulloa, koska pullosta vauva saattaa saada maitoa liian nopeasti ja alkaa hylkimään rintaa tämän vuoksi. Vaikka tiheän imun vaihe saattaa tuntua teistä vanhemmista raskaalta, suosittelemme välttämään lisämaitoa, jos sille ei ole lääketieteellistä syytä. Jos vauvan vointi ei vaadi lisämaidon käyttöä, sen antaminen saattaa aiheuttaa sen, että vauva ei jaksa imeä rinnalla riittävän usein jotta äidin oma maitomäärä nousisi vauvan tarpeita vastaavaksi.

Imettämisessä äidin on tärkeää luottaa itseensä ja vauvaan. Kun imetyksen turvamerkit täyttyvät, ei lisämaitoa ole tarpeellista antaa vauvalle ollenkaan. Ihokontakti auttaa tässäkin kohtaa – ihokontaktin ja tiheän vauvantahtisen imetyksen avulla tiheän imun vaihe menee nopeammin ohi.

Toisena päivänä syntymän jälkeen tapaatte lastenlääkärin, jolloin vauva punnitaan ja vauvan kuulo tutkitaan. Kahden ensimmäisen vuorokauden aikana merkittävimmät muutokset vauvan elintoiminnoissa ovat tapahtuneet verrattuna aikaan ennen syntymää.

Lastenlääkäri keskustelee kanssanne vauvan voinnista ensimmäisten päivien aikana ja tutkii vauvan. Lääkäri kuuntelee vauvan sydänäänet ja hengityksen, tunnustelee reisivaltimosykkeet, tutkii silmistä punaheijasteet ja tarkastaa vauvan lonkat. Samalla tutkitaan, että vauvan varhaisheijasteet toimivat normaalisti.

Synnytyksen jälkeen voitte kotiutua, kun äiti ja vauva voivat hyvin ja imetys on lähtenyt hyvin alkuun. Alatiesynnytyksen jälkeen synnytysvuodeosastolla ollaan tavallisesti kahdesta kolmeen vuorokautta ja keisarileikkauksen jälkeen kahdesta neljään vuorokautta. Myös nopeampi kotiutuminen on mahdollista tilanteen mukaan. Kotiutumisen jälkeen vanhempien on tärkeä ottaa yhteyttä neuvolaan ensimmäisen neuvolakäynnin sopimiseksi. Asuinpaikasta riippuen neuvola tulee kotikäynnille tai kutsuu teidät vastaanotolle yhdessä vauvan kanssa.