Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.

Tukipalveluiden tuottajien rekisteröityminen

Yksityisten palveluntuottajien on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaisten tukipalveluiden tuottamisesta hyvinvointialueella. 1.1.24 voimaan tulleen valvontalain myötä palveluiden rekisteröintien käsittely on siirtynyt kokonaisuudessaan aluehallintovirastoille ja Valviralle. Hyvinvointialue ei enää käsittele uusien palveluntuottajien rekisteröintejä. Aiemmin kuntiin tehdyt ilmoitukset eivät ole siirtyneet automaattisesti hyvinvointialueen rekisteriin.

Soteriin rekisteröityneet tukipalvelutuottajat

Valvontalain myötä sosiaali- ja terveyspalveluiden tukipalveluiden tuottajien täytyy ilmoittautua Soteri-sähköiseen rekisteriin. Koska rekisteriä ei kuitenkaan ole vielä julkaistu, Soterissa olevat tiedot ei näy missään julkisesti asiakkaille. Tämän vuoksi Keski-Suomen hyvinvointialue on avannut Palse-portaaliin ilmoittautumisen Soteriin jo rekisteröityneille tukipalveluiden tuottajille, jotta tiedot saadaan asiakkaiden, omaisten ja hyvinvointialueen asiakasohjauksen käyttöön.

Ei Soteri rekisteröintiä, mutta kuulunut kunnan rekisteriin

Palseen ilmoittautuvat nyt myös vielä ne tukipalveluiden tuottajat, jotka ovat aiemmin kuuluneet kunnan rekisteriin, mutta eivät ole tehneet ilmoitusta hyvinvointialueen tukipalveluiden tuottajarekisteriin vuoden 2023 aikana. Näiden tuottajien tiedot siirretään myöhemmin Soteriin aluehallintoviraston toimesta. 

Ohjeet Palse -palveluun ilmoittautumiseksi:

1.Mene verkkosivulle www.palse.fi ja valitse Hakemukset ja ilmoitukset  

2.Valitse tämän jälkeen Asiakkaan itse maksettavat palvelut ja Keski-Suomen hyvinvointialue  

3.Lopuksi valitse sinulle oikea palvelu:

  • Tukipalveluiden tuottajarekisteri (aiemmin kunnan rekisteriin kuuluneet, mutta ilmoitusta ei ole tehty hyvinvointialueelle, ei Soteri rekisteröintiä tehtynä) tai
  • Soteriin 1.1.2024 alkaen hyväksytyt tukipalveluiden tuottajat

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen edellyttää, että palveluntuottaja ja palveluyksikkö on rekisteröity valtakunnalliseen palveluntuottajien rekisteriin (Soteri) ja rekisteröinnistä on tehty päätös. 

Hyvinvointialueelle ilmoituksen tehneet ja hyvinvointialueen tukipalveluiden tuottajarekisteriin merkityt tuottajat saavat jatkaa toimintaansa. Valvontaviranomaiset siirtävät näiden tuottajien tiedot Soteriin.

Uudet tukipalvelutuottajat

Täysin uudet tukipalveluiden tuottajat, jotka eivät ole olleet kunnan rekisterissä tai eivät ole hyvinvointialueen rekisterissä, tekevät rekisteröitymisen Soteriin 1.1.2024 alkaen. 

 

Sosiaalihuoltolain mukaiset tukipalvelut kuuluvat valvontalain soveltamisalaan ja täyttävät rekisteröinnin edellytykset silloin, kun ne ovat sosiaalihuollon palvelua asiakas- tai palvelusuunnitelmaan sisällytettynä palveluna. Jos tukipalvelujen tuottaja antaa palveluja myös muutoin kuin sosiaalihuollosta annetun päätöksen perusteella sosiaalihuollon palveluna, niin palveluntuottajan pitää eritellä palvelun tuotannosta sosiaalihuollon palveluna annettava osuus ja rekisteröidä se osuus.

Henkilökohtainen apu, joka toteutetaan muutoin kuin niin sanotulla työnantajamallilla, kuuluu lain soveltamisalaan ja siten rekisteröinnin piiriin. Valvontalakia ei kuitenkaan sovelleta henkilökohtaisen avustajan työnantajana toimivaan vammaiseen henkilöön, kun palvelua toteutetaan niin sanotulla työnantajamallilla.

Sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaisina tukipalveluina järjestetään henkilön yksilöllisen tarpeen mukaan ateriapalvelua, vaatehuoltopalvelua, siivouspalvelua, asiointipalvelua sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää ja tukevaa palvelua. Tukipalveluiksi rinnastetaan myös muita palveluita, joita asiakas voi tarvita suoriutuakseen päivittäiseen elämäänsä kuuluvista toimista mm. vammaispalvelun henkilökohtainen apu.

 

Yksityiset sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaiset tukipalvelut ovat arvonlisäverottomia seuraavilla edellytyksillä:

1. Tukipalvelujen tuottajan on tehtävä toiminnastaan ilmoitus. Arvonlisäverottomuus koskee ainoastaan niitä palveluja, joista yksityinen palvelujen tuottaja on tehnyt ilmoituksensa.

2. Sosiaalihuolto perustuu joko viranomaisen päätökseen tai palvelujen tuottajan ja asiakkaan väliseen kirjalliseen sopimukseen. Kirjallisessa sopimuksessa määritellään palvelun tuottamisen ja järjestämisen ehdot, asiakasmaksut sekä ne velvollisuudet ja oikeudet, joita palveluntuottajalla ja toisaalta asiakkaalla kulloinkin on. Sopimuksesta on käytävä ilmi muun muassa, mitä palveluja asiakkaalle myydään ja kuinka paljon.

Toimintayksiköllä on oltava vastuuhenkilö, jonka tehtävä on valvoa tätä.

3. Asiakkaan on oltava sosiaalihuoltoon oikeutettu, eli hänellä on tuen tarve; asiakkaan toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi iän tai sairauden takia. Palvelujen tuottajan ja asiakkaan on tehtävä myytävistä palveluista kirjallisen sopimuksen lisäksi palvelu-, hoito-, kuntoutus- tai muu vastaava suunnitelma. Suunnitelman tulee sisältää asiakkaan palvelutarpeen edellyttämässä laajuudessa mm. seuraavat asiat:

Arvio tuen tarpeesta, asiakkaan voimavaroista, tarvittavista palveluista ja toimenpiteistä, tavoitteet, johon sosiaalihuollon avulla pyritään, arvio asiakkuuden kestosta, suunnitelman toteutumisen seurantaa koskevat tiedot.

4. Palvelujen tuottajalla on omavalvontasuunnitelma, jonka toteutumista palvelujen tuottaja seuraa. Sosiaalihuoltopalvelun arvonlisäverottomuuden edellytys on, että palvelu on sosiaaliviranomaisten valvomaa. Omavalvontasuunnitelma on siten yksi arvonlisäverottomuuden edellytys.

Lähde vero.fi

 

Asiakkaan itse maksamat tukipalvelut

Muiden kuin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvien tukipalveluiden rekisteröinti jatkuu Keski-Suomen hyvinvointialueella Palse.fi-portaalissa. Ohjetta tarkennetaan, kun asiasta saadaan lisätietoja. Palse.fi-portaalin tukipalveluiden tuottajarekisterissä näkyy eriteltyinä kaikki ne palvelut, jotka verottaja hyväksyy tukipalveluiksi. Asiakas maksaa tukipalvelut itse. Hän voi saada ostamastaan palvelusta kotitalousvähennyksen.

Lisätietoja:

Tukipalveluiden tuottamisesta Omavalvontayksiköstä

Palse-portaalin osalta:

  • Mia Lindberg, p. 040 511 8325

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@hyvaks.fi