Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Ensihoitaja pitää ambulanssin paareilla makaavan potilaan kädestä kiinni ja silittää tämän päätä

Blogikirjoitus

Ensihoidon näkökulma potilasturvallisuuteen: Diagnoosi alkaa muodostua jo ensikontaktissa

16.9.2024

Kuvitellaanpa tapaus, jossa läheinen soittaa hätäkeskukseen löydettyään henkilön tajuttomana kotoaan. Alkutiedot voivat olla varsin epämääräiset ja suppeat eikä ole varmuutta, mitä on tapahtunut. Hätääntynyt läheinen pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin.

Kun hätäkeskus välittää ensihoitoyksikölle riskinarvion perusteella muodostuneen tehtävän, alkaa ensihoitajilla välittömästi henkinen valmistautuminen tehtävään. Hätäkeskus hälyttää ensihoidon kohteeseen tietyllä koodilla, josta saamme ensihoitajina jo viitteitä kohteessa mahdollisesti vastaantulevasta tilanteesta. Hätäkeskus lähettää myös yksikön puhelimeen tehtävään liittyviä lisätietoja, ja tarkennamme niitä yleensä myös itse soittamalla ilmoittajalle. Näin saamme selville tapahtumien kulkua, aikaviiveitä ja oirekuvan vakavuutta sekä mahdollisesti potilaan aiempaa sairaushistoriaa ja toimintakykyä.

Kohteeseen saavuttuamme tutkimme ja haastattelemme potilaan systemaattisesti ABCDE-protokollaa noudattaen. Tällä tavoin poissuljetaan yksi kerrallaan henkeä uhkaavia peruselintoimintojen häiriöitä ja tarkennetaan potilaan kliinistä tilannetta.

Haastattelun ja tutkimusten perusteella ensihoitajat moniammatillisessa yhteistyössä kollegoiden ja esimerkiksi sairaalan lääkäreiden kanssa pohtivat oirekuvan ja löydösten perusteella mahdollista työdiagnoosia. Työdiagnoosi on ensihoidossa tehtynä vain alustava arvio potilasta vaivaavasta sairaudesta, ja lopullinen diagnoosi tarkentuu vasta yleensä sairaalassa. Työdiagnoosi on siis ensihoidon tekemä suuntaa antava arvio potilasta vaivaavasta vammasta tai sairaudesta.

Jo siis tässä diagnoosi- ja hoitoprosessin alussa on mukana suuri määrä ihmisiä ja se nojautuu paljolti vuorovaikutukseen. Tieto välittyy ihmiseltä toiselle ja se alkaa karttua tilanteen edetessä. Jokainen ammattilainen edistää osaltaan diagnoosin löytymistä ja jokaisella ammattilaisella on tärkeä rooli oikean ja oikea-aikaisen diagnoosin saamisessa heti ensikontaktista lähtien.

Tomi Kavasmaa, ensihoidon ylilääkäri, ja Viitasaaren ensihoito

 

Oikea diagnoosi on turvallisuuden tae – Asiakas- ja potilasturvallisuuden teemaviikko 16.–20.9.2024

Vietämme Keski-Suomen hyvinvointialueella asiakas- ja potilasturvallisuuden teemaviikkoa. Tiistai 17.9. on kansainvälinen asiakas- ja potilasturvallisuuspäivä, jonka teemaksi Maailman terveysjärjestö WHO on valinnut tänä vuonna “Lisää potilasturvallisuutta diagnostiikkaa parantamalla”. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta diagnoosivirheiden vaikutuksista potilasturvallisuuteen ja edistää yhteistyötä eri sidosryhmien välillä.

Keski-Suomen hyvinvointialueella toteutamme teemaviikon julkaisemalla aiheeseen liittyviä kirjoituksia Polku-intrassa ja verkkosivujemme blogissa. Jaamme kirjoituksia myös sosiaalisen median kanavillamme. Tarkoituksena on nostaa esille eri näkökulmista diagnoosien oikeellisuuden tärkeys asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta.

Lue lisää:

Image
Maailman potilasturvallisuuspäivän 17. syyskuuta. Lgo jossa ihmishahmoja kämmenellä.