Hyppää pääsisältöön
Henkilö ja ohjaaja kuntolaitteessa.

Seniorin kuntoutus

Ikääntyessä toimintakykysi voi muuttua. Voit vaikuttaa toimintakykyysi panostamalla hyvään ravitsemukseen, liikuntaan, mielen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin ja aivoterveyteen.

Ikääntyneiden toimintakyvyn ja omatoimisuuden tueksi on Keski-Suomen hyvinvointialueella tarjolla monipuolisesti erilaisia kuntoutuspalveluita sekä apuvälinepalvelut.

Kuntoutus tukee ikääntyneen osallisuutta ja aktiivisuutta omassa arjessa. Tarkoituksena on parantaa ja ylläpitää kokonaisvaltaista toimintakykyä. Kuntoutusprosessi lähtee kuntoutujan yksilöllisistä tarpeista ja tavoitteista, ja sen sujuvuuden takaa kuntoutujan aktiivisuus ja motivaatio hänen omassa toimintaympäristössään.

Tältä sivulta löydät tietoa Keski-Suomen hyvinvointialueen kuntoutuspalveluista ja apuvälinepalveluista, ohjeita omatoimisuutesi tueksi sekä tarkemmat tiedot kuntoutuspalveluiden ajanvarauksesta.

Apuvälineitä myönnetään lyhyt- ja pitkäaikaislainaan vamman, sairauden, ikääntymisen tai kehitysviivästymän vuoksi. Lyhytaikaislaina voi vaihdella yhdestä päivästä kahteen kuukauteen. Tätä pidemmissä lainoissa tehdään yksilöllinen arvio, joka perustuu valtakunnallisiin apuvälineiden saatavuusperusteisiin. Voit hakeutua apuvälinepalvelupisteelle ilman ajanvarausta. Tästä linkistä painamalla löydät terveyskeskukset, joissa apuvälinepalvelupisteet sijaitsevat sekä heidän yhteystietonsa.  

Liikkumisen apuvälineet

Liikkumisen apuvälineet mahdollistavat liikkumisen myös silloin, kun liikuntakyky on esimerkiksi sairauden vuoksi heikentynyt. Peruskunnon ylläpitämisen vuoksi arjen aktiivisuus on tärkeää vaivoista riippumatta. Apuvälineet, esimerkiksi kävelykeppi tai rollaattori lisäävät liikkumisen turvallisuutta sisällä ja ulkona sekä vähentävät kaatumisvaaraa. Apuvälineen valinnassa sekä oikeissa säädöissä sinua auttavat fysioterapeuttisi tai apuvälinepalvelupisteen ammattilaiset. Sinua lähimpänä olevan apuvälinepalvelun yhteystiedot löydät verkkosivuilta Apuvälinepalvelut

Pienapuvälineet 

Pienapuvälineitä ovat muun muassa syömisen, pukeutumisen ja peseytymisen apuvälineet. Näihin luokitellaan esimerkiksi paksunnetut tai kevennetyt aterimet, sukanvetolaitteet, napittajat ja erikoissakset. Pienapuvälinetarpeen arvion tekee toimintaterapeutti ja lisätietoa saat myös apuvälinepalvelupisteeltä.

Fysioterapia on terveydenhuollon ala, joka pyrkii palauttamaan yksilön liikettä ja toimintaa. Fysioterapiaa tarvitaan, kun liikkumis- ja toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi ikääntymisen, vamman, kivun, sairauden, toimintahäiriön tai ympäristötekijöiden seurauksena.

Fysioterapiassa arvioidaan, kuntoutetaan ja ennaltaehkäistään vammoja ja sairauksia elämän ajan kaikissa ikäryhmissä. Vastaanotolle voit hakeutua ilman lähetettä. Ajanvarauksen ohjeistuksen löydät alta. 

Fysioterapiassa arvioidaan toimintakykyäsi ja laaditaan yksilöllinen fysioterapiasuunnitelma. Fysioterapiaa toteutetaan muun muassa yksilö- tai ryhmäkäynteinä sekä myös etäyhteydellä. 

Toimintaterapiassa tuetaan, edistetään ja mahdollistetaan yksilön hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä toimintalähtöisesti. Toimintaterapeutti arvioi ja toteuttaa toimintakyvyn, terapiatarpeen, kodinmuutostöiden sekä pienapuvälineiden tarvetta.

Toimintaterapiassa harjoitellaan sinulle merkityksellisiä toimintoja. Toimintaterapiassa laaditaan yksilöllinen suunnitelma arviointisi ja tavoitteidesi pohjalta. Toimintaterapeutti arvioi ja suunnittelee rannetukien sekä yksilöllisesti lastojen ja ortoosien tarvetta ja opastaa niiden käytössä. 

Toimintaterapian vastaanotolle voit hakeutua itsenäisesti ilman lähetettä, lääkärin lähetteellä ja terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana. Toimintaterapiaa toteutetaan tarpeidesi mukaan vastaanotto-, osasto-, tai asiointikäynteinä sekä etävastaanottona.

Puheterapia on asiakkaille, joilla on haasteita kommunikoinnin, puheen, äänen, kielen, nielemisen ja syömisen häiriöiden kanssa. Puheterapeutin vastaanotolla voidaan arvioida myös puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiokeinoja.

Puheterapian vastaanotolle voit hakeutua itsenäisesti ilman lähetettä, terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana tai lääkärin lähetteellä. Puheterapiaa voidaan toteuttaa myös kotikäyntinä.

Apuvälinepalvelut

Apuvälineisiin liittyen voit olla yhteydessä terveyskeskuksen apuvälinepalvelupisteelle. Tästä linkistä painamalla löydät alueesi lähimmän terveyskeskuksen, jossa on apuvälinepalvelut saatavilla sekä puhelinasioinnin yhteystiedot. 

Fysioterapia

Fysioterapiaa on saatavilla Keski-Suomen hyvinvointialueella seuraavanlaisesti; Jyväskylä, Hankasalmi, Joutsa, Toivakka ja Luhanka, Uurainen, Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi, Keuruu, Multia, Konnevesi, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Viitasaari sekä Äänekoski. Tarkemmat yhteystiedot sekä soittoajat puhelinasiointiin liittyen toimipisteittäin löydät tästä linkistä. Fysioterapeutin vastaanoton hinta on 11,60 euroa/kerta. Fysioterapia kuuluu terveydenhuollon maksukaton piiriin.

Fysioterapian sähköinen asiointi

Keski-Suomen hyvinvointialueella toimii Hyvis-asiointipalvelu, jonka kautta voit itse varata ajan fysioterapiaan sekä käydä keskustelua sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen kanssa. Sinulla tulee olla voimassa olevat verkkopankkitunnukset, joilla voit kirjautua palveluun. Pääset asiointipalveluun tästä linkistä.

Palvelu on voimassa seuraavissa palveluissa: Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelut, Jyväskylän sosiaalipalvelut, Joutsan, Luhangan, Toivakan, Keuruun, Multian, Petäjäveden, Laukaan ja Konneveden terveyspalvelut, Kannonkosken, Karstulan, Kyyjärven ja Saarijärven terveyspalvelut sekä erikoissairaanhoidossa. 

Saarijärven, Kannonkosken, Karstulan, Kivijärjen sekä Kyyjärven asukkaille on tarjolla sähköinen asiointipalvelu eTerveyspalvelut, jonka kautta voit varata vastaanottoajan fysioterapeutille. Palveluun pääset tästä linkistä ja sinun tulee kirjautua palveluun voimassa olevilla verkkopankkitunnuksilla. 

Selkä, olkapää- ja polvioireiset voivat tehdä sähköisen oirearvion Omaolo-verkkopalvelussa. Omaolo-verkkopalvelun kautta saat hoidon tarpeesta arvion ympäri vuorokauden ja tarvittaessa yhteyden julkisen terveydenhuollon ammattilaiseen omalla paikkakunnallasi. 

Fysioterapian etävastaanotto

Voit keskustella fysioterapeutin kanssa matalalla kynnyksellä myös etäyhteyden turvin. Omaks.fi tarjoaa Keski-Suomen hyvinvointialueella Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen alueen yli 16-vuotta täyttäneille asukkaille fysioterapiapalveluita chat- ja videoyhteydellä. Maksuton chat-konsultaatio on tarjolla arkisin klo 8.30–15.30. Chatin kautta sinulla on myös mahdollisuus varata fysioterapia aika terveysasemalle tai videovastaanotolle. Videovastaanoton hinta on 5,80 euroa/kerta. 

Toimintaterapia

Toimintaterapian puhelinasioinnin yhteystiedot sekä toimipisteet tämän linkin kautta.  Toimintaterapian vastaanottohinta on 11,60 euroa/kerta. Toimintaterapia kuuluu terveydenhuollon maksukaton piiriin.

Puheterapia

Puheterapian vastaanottohinta on 11,60 euroa/kerta. Lisää tietoa puheterapeutin toimipisteistä sekä puhelinasioinnista tästä linkistä. Puheterapia kuuluu terveydenhuollon maksukaton piiriin.

Kotihoidon kuntouttavan arviointijakson video

Mikäli sinulle tulee toimintakykyäsi haastava muutos, voi kotihoidon kuntouttava arviointijakso olla ajankohtainen.

Video katsottavissa myös Youtubessa.