Verenkiertoelimistöön kuuluu sydän, valtimot, laskimot ja hiussuonet. Verenkiertoelimistön tärkeitä tehtäviä ovat muun muassa hapen ja ravinteiden kuljettaminen soluille, elimistön lämmönsäätelystä huolehtiminen sekä hiilidioksidin poistaminen elimistöstä.
Ikääntymisen myötä sydämen paino kasvaa hieman, mikä johtuu suurelta osin sydämen seinämien paksuuntumisesta. Lisäksi sydämen rakenne haurastuu ja sen joustavuus vähenee. Sydämen kyky rentoutua lepovaiheessa voi heikentyä, mikä lisää sydämen rasitusta ja vaikuttaa lisäksi sydämen omaan hapensaantiin. Myös sydämen maksimaalinen pumppauskyky heikkenee. Ikääntymiseen liittyvien muutosten seurauksena riski rytmihäiriöille kasvaa.
Myös verisuonten seinämät jäykistyvät ja paksuuntuvat ikääntymisen myötä. Verisuonet joutuvat siten kovemmalle rasitukselle, mikä altistaa suonen sisäpinnan haitallisille muutoksille, kuten tulehdukselle.
Verenpaineessa sydämeen ja verenkiertoelimistöön kohdistuvat muutokset näkyvät muun muassa alapaineen eli diastolisen verenpaineen madaltumisena ja yläpaineen eli systolisen verenpaineen nousuna. Liikunnan aikana sykkeen nouseminen voi hidastua, eikä yhtä korkeaa sykettä ole saavutettavissa kuin nuorempana. Vanhenemisen myötä verenpaineen muutosta aistivien hermopäätteiden toiminta voi heikentyä, mikä näkyy esimerkiksi huimauksena seisomaan noustessa.
Verenkiertoelimistössä ikääntymiseen liittyvät muutokset tapahtuvat hitaasti ja ne ovat yksilöllisiä. Muutokset vaikuttavat osaltaan fyysisen suorituskyvyn laskuun. Näiden muutosten etenemistä voidaan kuitenkin osittain hidastaa tai estää omilla elintavoilla, kuten terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja tupakoimattomuudella.
Sydämen ja verenkiertoelimistön iän myötä tapahtuvista muutoksista löytyy lisätietoa Sydänliiton sivuilta.
Sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan voit tutustua tarkemmin Terveyskylän Sydänsairauksien talossa ja Verisuonitalossa.