Uutinen
Omaseurantasovellus verenpaineen, verensokerin ja astman seurantaan
16.6.2023
Keski-Suomen hyvinvointialueen terveysasemilla on otettu käyttöön toukokuussa omaseurantasovellus verenpaineen, astman ja verensokerin seurantaan.
Sähköisen sovelluksen käyttö säästää sekä ammattilaisen että asiakkaan aikaa paperiseen seurantaan verrattuna.
Glucostratus Balance -niminen omaseurantasovellus on otettu käyttöön toukokuun alussa Keski-Suomen hyvinvointialueen terveysasemilla. Jämsän, Keuruun ja Kyllön terveysasemilla sovellus otetaan käyttöön syksyllä 2023. Ammattilainen voi suositella asiakkaalle omaseurantasovellusta, mikäli on tarve seurata asiakkaan verenpaineen tai verensokerin mittausarvoja tai arvioida astmadiagnoosia ja hoidon etenemistä.
Ammattilainen saa asiakkaan tekemät mittaustiedot suoraan sovelluksen kautta. Sovellus tekee mittaustiedoista valmiita yhteenvetoja, jotka tukevat ammattilaisen tekemiä hoitopäätöksiä. Omaseurantasovelluksen on arvioitu säästävän ammattilaisten työaikaa verenpaineen ja astman seurannoissa noin 10–15 minuuttia potilasta kohden perinteiseen paperiseurantaan verrattuna.
– Olemme saaneet hyviä kokemuksia omaseurantasovelluksen pilotoinnista parin vuoden ajalta niin asiakkailta kuin ammattilaisiltakin. Omaseurantasovellus säästää sekä asiakkaiden että ammattilaisten aikaa huomattavasti, kun asiakkaiden ei tarvitse tuoda seurantalomakkeita terveysasemalle eikä ammattilaisen laskea ja kirjata erilaisia arvoja, kertoo projektityöntekijä Miina-Maria Kivelä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.
Luotettavampia mittaustietoja
Asiakas kirjaa omaseurantasovellukseen verenpaineensa, verensokerinsa ja astmansa mittaustiedot, josta ne siirtyvät automaattisesti ammattilaiselle. Jos asiakkaan omassa verenpaine- tai verensokerimittarissa on bluetooth-ominaisuus, tiedot siirtyvät mittarin kautta suoraan sovellukseen ja sitä kautta ammattilaiselle. Asiakas mittaa arvot ajanjaksolta, jonka hän on etukäteen sopinut ammattilaisen kanssa.
Omaseurantasovellus ohjaa asiakasta mittaamaan ja kirjaamaan tietonsa oikein, mikä vähentää virheiden mahdollisuutta ja sitä kautta edistää mittaustietojen luotettavuutta. Sovellus laskee valmiiksi esimerkiksi neljän vuorokauden verenpaineseurannan keskiarvot sekä astman uloshengityksen puhallusten (PEF; peak expiratory flow) vuorokausivaihtelut.
Sovellusta pilotoitiin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa vuosina 2021–2022, jonka jälkeen se on otettu pysyvästi käyttöön hyvinvointialueelle. Sovellus on osa hyvinvointialueen digitaalisia palveluita, joiden tarkoituksena on muun muassa edistää ihmislähtöisiä ja kustannusvaikuttavia palveluita, osallistaa asukkaita sekä kehittää tavoitteellista toimintaa. Sovellus tukee myös hyvinvointialueen vaikuttavuustavoitetta, jolla pyritään edistämään asiakkaiden korkean verenpaineen seurantaa ja hoitoa.
Lisätietoja:
- Miina-Maria Kivelä, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 454 7873, miina-maria.kivela(at)hyvaks.fi
- Mari Rantamäki, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 311 8609, mari.e.rantamaki(at)hyvaks.fi
- Sirpa Sundgren, ICT-palvelupäällikkö, tietohallinto, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 316 0372, sirpa.sundgren(at)hyvaks