Hyppää pääsisältöön
Nuori ja aikuinen katsovat toisiinsa talvisessa maisemassa.

Uutinen

Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa tuetaan nuorten mielen hyvinvointia työelämässä

6.2.2025

Keski-Suomen hyvinvointialue on mukana Nuorten mielen hyvinvoinnin tuki työelämässä ja työelämän siirtymävaiheessa – Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa (RRP5).

Hankkeen kansallisena tavoitteena on lisätä nuoria työllistävien työpaikkojen ja koulutussektorin tietoisuutta nuorten mielen hyvinvointia vahvistavista toimintatavoista ja menetelmistä sekä mielenterveyden haasteista.

Hankkeessa tuodaan mielen hyvinvointia vahvistavia käytäntöjä ja menetelmiä osaksi työpaikkojen arkea, ja näin tuetaan muun muassa esihenkilöiden ja tiiminvetäjien hyvää mielenterveyttä tukevan johtamisen osaamista. Samalla vahvistetaan heidän osaamistaan urapolun alkuvaiheessa olevien työntekijöiden kohtaamisessa ja johtamisessa. Keski-Suomessa hankkeella vahvistetaan myös hyvinvointialueen ja työkykyä ja työllistymistä tukevien tahojen välistä yhteistyötä.

– Järjestämme esihenkilöille, työyhteisöille ja hr-ammattilaisille koulutuksia ja valmennuksia yhteistyössä muiden hankkeen kansallisten toteuttajien kanssa. Koulutuksia ja valmennuksia järjestetään Keski-Suomen hyvinvointialueen ammattilaisille ja keskisuomalaisille työnantajille, kuvaa hankkeen projektipäällikkö Sampsa Nyyssönen.

Hankkeen kansallisesta koordinaatiosta vastaa Silta-Valmennusyhdistys. Keski-Suomen hyvinvointialueen lisäksi konsortiossa on mukana Kuntoutussäätiö, Mielenterveyden Keskusliitto, HUS-yhtymä​, Pohjois-Savon hyvinvointialue​, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue​ ja Valo-Valmennusyhdistys. Teemme Keski-Suomessa yhteistyötä työnantajien tavoittamiseksi Keski-Suomen yrittäjien kanssa. 

Hankkeen rahoituksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU)

Mielenterveysperustaisten sairauspoissaolojen kasvu haaste työelämässä 

Mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen voimakas kasvu on merkittävä haaste suomalaiselle työelämälle. Esimerkiksi hyvinvointialueilla työskentelevät nuoret työntekijät kokevat henkisen työkykynsä muita heikommaksi ja suuri osa esimerkiksi sote-alan työntekijöistä on palautunut työstä huonosti hyvinvointialueiden ensimmäisenä toimintavuonna (Keva 2023, Työterveyslaitos 2024). 

Jotta nuorten on mahdollista voida hyvin työelämässä ja siirtyä sinne sujuvasti, tulee työpaikoilla ja koulutussektorilla panostaa nuorten mielen hyvinvointiin. Kestävämpää työelämään rakennetaan yhdessä nuorten kanssa, ja siksi heitä kuullaan asiantuntijoina kaikissa kehittämistyön vaiheissa tässä hankkeessa.

Lisätietoja: 

  • Sampsa Nyyssönen, projektipäällikkö, sampsa.nyyssonen(at)hyvaks.fi, p. 050 563 1331 
  • Emilia Nygren, hankepäällikkö, emilia.nygren(at)hyvaks.fi, p. 050 3118687

Mielihyvin duunissa 2.0 -hanke Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Kevan tutkimuksia 1/2023: Julkisen alan työhyvinvointi vuonna 2022, 

Johda palautumista kriisissä -hanke, Työterveyslaitos 2024, 

Image