Uutinen
Lastensuojelun sijaishuollosta itsenäistyvälle nuorelle tukea kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin
7.11.2024
Keski-Suomen hyvinvointialueen lastensuojelun jälkihuoltoonhuoltoon on perustettu jälkihuoltoneuvola. Tavoitteena on palveluiden kehittäminen itsenäistyvien, jälkihuollon asiakkuuteen siirtyvien nuorten hyvinvointia ja elämänhallintaa vahvemmin tukeviksi.
Lastensuojelun sijaishuollosta itsenäistyvillä ja jälkihuollon asiakkuuteen siirtyvillä, 18-vuotiailla nuorilla, loikka kiinnipitävästä sijaishuollosta itsenäiseen asumiseen voi olla suuri kokonaisvaltaista hyvinvointia koetteleva elämänmuutos. Itsenäistyvällä nuorella saattaa olla kysymyksiä ja huolia liittyen omaan terveyteen, jaksamiseen ja mielenterveyteen. Arjen hyvinvointia tukevat rutiinit voivat olla hukassa, syöminen epäterveellistä ja vuorokausirytmikin kääntyy herkästi päälaelleen. Samaan aikaan nuorella ei välttämättä ole lähipiirissään ketään, kenen kanssa voisi ottaa näitä asioita puheeksi.
Näihin asioihin keskitytään Keski-Suomen hyvinvointialueella käynnistyneessä jälkihuoltoneuvolassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota jälkihuollon asiakkaaksi siirtyville ja asiakkuudessa jo oleville nuorille ennaltaehkäisevää, oikea-aikaista sekä kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tukea.
Nuorten omat kokemukset kehittämisen ytimessä
Toimintaa kehitetään yhdessä nuorten kanssa. Kokemustoimijoina hankkeessa mukana olevat nuoret Hanna ja Rina toteavat jälkihuoltoneuvolan kehittämistarpeeseen liittyen, että monella jälkihuollon asiakkaalla on murheita hyvinvointiin liittyen.
”Haluamme yhdessä kehittää omaehtoista, matalan kynnyksen apua, jossa mennään nuorten ehdoilla. Vastakohtana sille, että sijaishuollossa tai laitoksessa asuessa on paljon ylhäältä saneltuja asioita.” Hanna ja Rina kertovat.
”Jälkihuoltoneuvolan toiminta ei ole samantyyppistä kuin koulun terveystarkastukset, vaan vapaaehtoista. Nuori voi puhua avoimesti omista asioistaan. Ei tarvitse olla pelkoa siitä, että seuraukset ovat huonoja tai rangaistaan. Sijaishuollossa tällaisia pelkoja voi olla. Jälkihuoltoneuvolassa kukaan ei tuomitse,” Hanna toteaa.
”Jälkihuoltoneuvolaan voi ottaa yhteyttä, vaikkei vielä olisi valmis konkreettiseen muutokseen. Kun voi jonkun kanssa pallotella asioita, muutoskin on sitten helpompi, kun se tulee ajankohtaiseksi,” Rina lisää.
Jälkihuoltoneuvolasta halutaan luoda sellainen palvelu, missä kynnys yhteydenottoon on mahdollisimman matala.
”Olipa kyse sitten mistä vaan hyvinvointiin liittyvästä asiasta, kuten esimerkiksi päänsärystä, syömisestä, päihteistä, seksuaaliterveydestä tai masennuksen oireista, niin minuun voi olla yhteydessä. Ajan voi varata olemalla minuun suoraan yhteydessä, oman jälkihuollon työntekijän kautta tai tulemalla ilman ajanvarausta walk-in ajalle. Lisäksi kaikille jälkihuoltoon siirtyville nuorille tarjotaan mahdollisuutta hyvinvointitarkastukseen. Tapaamiset voivat olla kasvokkain tai etänä, ihan mikä nuorelle parhaiten sopii”, jälkihuoltoneuvolan terveydenhoitaja Heli Dahlblom kertoo.
Yhteiskehittämällä parempia palveluita
Jälkihuoltoneuvolan toiminta on käynnistetty Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteisen Jatkos-projektin puitteissa, projektin rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto. Jälkihuoltoneuvola tarjoaa nuorten hyvinvoinnin konkreettisen tuen lisäksi myös hyvinvointivalmennuksia sekä erilaista nuorille suunnattua ryhmätoimintaa.
”Jälkihuoltoneuvolalla vahvistetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen jälkihuollon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioivaa toimintaa. Jälkihuollossa on ollut jo pitkään toive siitä, että sosiaaliohjaajien ja -työntekijöiden rinnalle saataisiin terveydenhuollon osaamista. Nyt Jatkos-hankkeen kautta pyritään tällaista moniammatillista rakennetta kokeilemaan ja kehittämään yhdessä nuorten ja jälkihuollon työntekijöiden kanssa”, Jatkos-hankkeen projektipäällikkö Erikka Levälahti Jyväskylän ammattikorkeakoulusta avaa.
Jälkihuoltoneuvolan toiminta on käynnistynyt lokakuun 2024 aikana. Toimintaa kehitetään koko projektin ajan. Jatkoksen seuraavat toimenpiteet keskittyvät sijaishuoltoon. Yhdessä kokemustoimijanuorten ja sijaishuollossa työskentelevien ammattilaisten kanssa kehitetään itsenäistymisen tuen rakenteita sekä arjen päihdetyötä.
Jatkos - Jälkihuollon yhteiskehittämisellä kohti hyvinvointia, osallisuutta ja sosiaalisia innovaatioita, on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama projekti (1.6.2024-30.11.2026). Projektin toteuttajina ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Keski-Suomen hyvinvointialue. Projektissa perustetaan Keski-Suomen alueelle jälkihuoltoneuvola, järjestetään Yhdessä aikuisuuteen –itsenäistymisfoorumeita sekä Puhutaan päihteistä -valmennuksia. Tavoitteena on palveluiden kehittyminen itsenäistyvien, jälkihuoltoon siirtyvien nuorten hyvinvointia ja elämänhallintaa vahvemmin tukeviksi, ammattilaisten osaamisen ja toimijuuden vahvistuminen sekä vaikuttavat, asiakaslähtöiset lastensuojelupalvelut.
Lisätietoja:
- Erikka Levälahti, projektipäällikkö, etunimi.sukunimi@jamk.fi, p. 050 413 9266, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
- Heli Dahlblom, terveydenhoitaja, etunimi.sukunimi@hyvaks.fi, p. 040 350 1717, Keski-Suomen hyvinvointialue