Uutinen
Keski-Suomen sote-alan osaajat pohtivat työntekijöiden sitoutumista alalle tulevaisuudessa
1.10.2024
Laaja joukko Keski-Suomen sote-alan asiantuntijoita kokoontui pohtimaan ratkaisuja, joilla houkutellaan ja sitoutetaan työntekijöitä alalle.
Laaja joukko Keski-Suomen sote-alan asiantuntijoita kokoontui pohtimaan ratkaisuja, joilla houkutellaan ja sitoutetaan työntekijöitä alalle. Innovointitapahtuma järjestettiin Keski-Suomen hyvinvointialueen, Jyväskylän yliopiston, Gradian sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteistyönä syyskuun puolivälissä.
-Laaja-alainen yhteistyö mahdollistaa kokonaisvaltaisempia, kestävämpiä ja tehokkaampia ratkaisuja alan veto- ja pitovoiman kehittämiseksi, yksi tapahtuman koordinaattoreista opetusylihoitaja Essi Rantala painottaa.
Asiantuntevilta puhujilta eväitä
Tilaisuudessa kuultiin monipuolisesti puheenvuoroja. Muun muassa johtajaylihoitaja Heljä Lundgren-Laine hyvinvointialueelta ja Piritta Jalonen Sotemuotoilu Oy:stä esittelivät havaintojaan kokeilusta ”Päiväni keikkalaisena, soluttautujakeikkalaisen havainnot työntekijäpolulta”.
Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen professori Taru Feldt luennoi työurien tienhaaroista, kestävistä urista ja työuriin kiinnittymisestä.
-Olen tehnyt tutkimuksen vähittäiskaupan tarpeeseen kehittää alan pitovoimaa. Tutkimukseni perusteella työnantaja voi tehdä pitovoiman suhteen paljon: varmistaa työntekijälle riittävän työtuntimäärän, mahdollistaa kouluttautumisen ja antaa vastuuta. Ehkäpä nämä pitovoimatutkimuksen löydökset voisivat olla sovellettavissa myös muilla toimialoilla, kertoo tilaisuuden puhuja Maiju Syvänperä Gradialta.
Vertaismentorointia, hyvää johtajuutta ja panostusta perehdytykseen
Innovointipäivän osallistujien työpajoissa nousi esille paljon tärkeitä veto- ja pitovoimatekijöitä. On muistettava, kuinka suuresti tunteet ja vuorovaikutus vaikuttavat ilmapiiriin ja työntekijöiden sitoutumiseen.
Kun työntekijä tunnistaa työssään kehittymisen mahdollisuuksia, työhön sitoutuminen kasvaa. Uutta keinovalikoimassa on myös vertaismentorointi, jolla voidaan helposti ja ihmisläheisesti arjessa tukea työntekijöiden ammatillista kasvua.
Avoimen ja reilun keskustelukulttuurin edistäminen sekä työntekijöiden osallistaminen päätöksentekoon ovat keskeisiä tekijöitä luottamuksen ja sitoutumisen vahvistamisessa. Esihenkilötyön tueksi tarvitaan selkeitä toimintamalleja vahvistamaan työyhteisöjen toimivuutta.
Rekrytointiprosessien kehittäminen ja työnantajamielikuvan jatkuva kehittäminen on tärkeitä työkaluja sote-alan vetovoiman parantamiseksi. Myös perehdytysprosessia tulisi kehittää, sillä onnistunut aloitus uudessa työssä sitouttaa työntekijöitä ratkaisevasti. Nämä seikat ovat tärkeitä myös kansainvälisten osaajien houkuttelussa Keski-Suomeen.
Jokaisella roolinsa veto- ja pitovoiman parantamisessa
Keski-Suomen veto- ja pitovoiman kehittäminen on monitasoinen prosessi, jossa jokaisella toimijalla merkityksellinen roolinsa. Työnantajat, esihenkilöt ja työntekijät yhdessä luovat työympäristön, jossa voi viihtyä ja kehittyä.
Yhdessä tekemällä ja toisia kuuntelemalla voidaan rakentaa sote-alalle veto- ja pitovoimainen tulevaisuus. Nyt järjestetty innovaatiotapahtuma on oikea askel tätä tavoitetta kohti.