Hyppää pääsisältöön
Henkilö kutoo puikoilla.

Uutinen

Ikääntyneen alueelliset huolipuhelimet aloittivat vahvasti

6.11.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueella aloitti tänä syksynä toimintansa neljä alueellista Ikääntyneen huolipuhelinta, jotka tukevat ikäihmisten kotona asumisen haasteissa. Asiakkaat ovat löytäneet huolipuhelimet kiitettävän hyvin.

Ensimmäisenä kuukautena puheluita tuli keskimäärin 540 viikossa. 

Keski-Suomen hyvinvointialueella huolipuhelimeen voi soittaa, kun ikääntyneen läheisen tai ikääntyneen henkilön omassa elämässä on ilmennyt jokin kotona asumista hankaloittava asia. Alueellinen numero helpottaa yhteyden saamista asiakas- ja palvelunohjaukseen ja siten jouduttaa avun saamista. Numerot vastaavat puheluihin joka arkipäivä kello 9:stä 15:een.

– Keski-Suomen hyvinvointialueen Ikääntyneen huolipuhelinten aloitus on sujunut yllättävän hyvin: asiakkaat ja yhteistyötahot ovat löytäneet numerot, ja puheluita on riittänyt, iloitsee palvelupäällikkö Riikka Röppänen keskitetystä asiakas- ja palveluohjauksesta. 

Huolipuhelimet perustettiin, kun havaittiin, että eri kuntien alueilla yhteydenottamiseen tarkoitettujen numeroiden vastausajat vaihtelivat suuresti. Kun puhelimitse asiaa oli vaikea saada etenemään, asiakasohjaajat ja kodinhoitajat yrittivät vastailla puheluihin asiakaskäyntien väleissä.  

– Nyt hyvinvointialueen joka kunnassa on yksi numero, jonne ikääntynyt voi soittaa muuttuneesta tilanteestaan, Röppänen sanoo. 

Joskus pienikin apu auttaa 

– Meillä huolipuhelimessa ohjataan ja neuvotaan, etsitään ratkaisuja ja tehdään yhteistyötä ihmisten auttamiseksi. Oleellista huolipuhelimessa on soittajan asian äärelle pysähtyminen sekä läsnä oleva kuuntelu ja kohtaaminen. Aina ratkaisujen ei tarvitse olla suuria, jotta niistä olisi apua arjessa, kertoo Kaisu Mäenpää yksi ikääntyneen huolipuhelimen työntekijöistä. 

Huolipuhelimissa ohjataan ikääntyneitä asiakkaita myös monenlaisissa arjen haasteissa ja annetaan neuvontaa kuntien paikallisista palveluista. 

– Silloin jos huoli kohdistuu kiireelliseen asiaan ikääntyneen terveydentilassa tai lääkehoidossa, tulee aina ottaa yhteys omalle terveysasemalle ja hätätilanteissa suoraan hätänumeroon 112, Röppänen ja Mäenpää muistuttavat.

Eniten puheluita on vastaanottanut Jyväskylän alue, joka ennakolta arvioidun suuren puhelumäärän takia on jaettu kolmeen alueeseen: 
•    Korpilahtelaisille vastataan läntiseltä alueelta. 
•    Tikkakoski, Vaajakoski ja Palokka palvellaan itäisen alueen numerosta. 
•    Ydinkeskustan asukkaat kuuluvat keskiseen alueeseen. 

Neljäsosa väestöstä vielä nettiasioinnin ulkopuolella

Jos numero ei heti vastaa, huolipuhelimeen voi jättää myös takaisinsoittopyynnön. Huolipuhelimen työntekijät käyvät soittopyynnöt läpi, ja soittavat takaisin samana tai seuraavana arkipäivänä. Asiakkaiden kotiutuksia osastoilta ja esimerkiksi sosiaali- ja kriisikeskustyön tarpeita varten on omat, ei-julkiset viranomaisnumerot. 

Suurin huolipuhelimen soittajaryhmä ovat iäkkään henkilön läheiset. Toiseksi eniten yhteydenottoja tulee muilta ammattilaisilta. Kolmanneksi eniten soittavat iäkkäät itse. 

– Puhelinasioinnin kanavaa tarvitaan edelleen: neljännes väestöstä on yli 65-vuotiaita ja arviolta kolmasosalla heistä ei ole mahdollisuutta käyttää nettiä. Siksi koko hyvinvointialueen mitassa näihin asiakkaisiin ensi kontaktissa olevien palveluiden integrointi on tärkeä kehityskohde, Röppänen sanoo. 

Lue myös: Ikääntyneen asiakas- ja palveluohjaus paranee Keski-Suomen hyvinvointialueella

Lisätiedot:

Palvelupäällikkö Riikka Röppänen, Koti- ja asumispalvelut / Kotiin vietävät palvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 569 5761, riikka.roppanen(at)hyvaks.fi

Palvelujohtaja Mirja Ahoniemi, Koti- ja asumispalvelut / Keskitetty asiakas- ja palveluohjaus, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 550 3719, mirja.ahoniemi(at)hyvaks.fi