Uutinen
Hyvät kohtaamiset kantavat: Ikääntyneen huolipuhelimet toimineet jo vuoden
14.10.2024
Keski-Suomen hyvinvointialueen Ikääntyneen huolipuhelimen toiminta käynnistyi syyskuussa 2023. Ensimmäisen vuoden aikana puheluita on tullut kaikkiaan 32 464 kappaletta. Kuukaudessa se tarkoittaa 2705 puhelua.
- Puheluiden määrä on 200 puhelua kuukaudessa enemmän kuin etukäteen ennakoitiin. Jonotusaikojen seurannan perusteella suurimpaan osaan puheluista vastataan silti alle viidessä minuutissa, iloitsee palvelupäällikkö Riikka Röppänen.
Huolipuheluissa eletään yleensä suurten muutosten aikaa
Ikääntyneen huolipuhelimeen otetaan yhteyttä ikääntyneen elämän kriisitilanteissa: vointi on romahtanut tai elämässä on tapahtunut isoja muutoksia.
Huolipuhelimeen soittaa useimmiten asiakkaan läheinen, sairaala tai kotihoito. Puhelimessa annetaan ohjausta ja neuvontaa ikääntyneiden palveluista sekä kartoitetaan asiakkaan toimintakykyä ja palveluiden tarvetta. Sairaalasta soitetaan usein asiakkaan kotiutumiseen liittyvien palveluiden järjestämiseksi. Mitä aiemmin kotiutuksista tiedetään, sitä paremmin palvelut voidaan suunnitella.
- Kiireellisissä tilanteissa palvelut järjestetään alkamaan heti. Silloin pitää myös tehdä nopeita päätöksiä, kertoo asiakasohjaaja Anniina Tarvainen.
Asiakasohjaaja Heidi Karivuo kuvaa työtä vaihtelevaksi, monipuoliseksi ja haastavaksi.
- Parasta on, kun saa asiat ratkaistuiksi, jatkaa asiakasohjaaja Suvi Kainulainen.
Monesti asiakkaan läheiset soittavat puhelimeen ja kokevat tehneensä kaiken saadakseen apua ikääntyneelle. Silloin usein jo tuen ja vahvistuksen saaminen sekä palvelutarpeen arviointikäynnistä sopiminen auttaa, ja läheinen kuvaa huolensa helpottavan. Asiakasohjaajat kuvaavat työssä antoisimmaksi hyviä kohtaamisia soittajien kanssa – kun kokee olevansa avuksi.
Ikääntyneen huolipuhelimeen voi olla yhteydessä, kun ikääntyneen arjen toimintakyvyssä on tapahtunut muutoksia ja kotona pärjäämisestä on herännyt huolta.
- Etenkin jos ikääntyneen ravitsemuksesta, lääkkeiden ottamisessa tai hygieniassa on haasteita, kannattaa ottaa yhteyttä, Röppänen rohkaisee.
Jo palveluissa olevat ottavat yhteyttä suoraan hoitajiin
Jos asiakas on jo kotihoidon palveluiden piirissä, kannattaa ensisijaisesti puhua huolista omille hoitajille.
Kiireellisissä terveydentilan muutoksissa tai lääkehoitoon liittyvissä asioissa, kuten reseptien uusinnassa, yhteyttä on otettava omalle terveysasemalle. Hätätilanteissa tulee soittaa suoraan numeroon 112.
Rokotusajanvaraukset tapahtuvat terveysasemien kautta, eikä ikääntyneen huolipuhelimesta voi varata rokotuksia.
Ikääntyneen huolipuhelimen alueelliset numerot
Ikääntyneen huolipuhelimet toimivat alueellisesti, millä taataan paras alueellinen asiantuntemus myös kuntien ja järjestöjen palveluista.
Jyväskylässä Palokan, Tikkakosken ja Vaajakosken asiakkaat voivat soittaa itäisen alueen ikääntyneen huolipuhelimeen ja Korpilahden asiakkaat läntisen alueen puhelinnumeroon. Muut jyväskyläläiset saavat avun keskisen alueen puhelinnumerosta.
Keskinen alue: 014 266 1801
o Muurame ja keskinen Jyväskylä
Pohjoinen alue: 014 266 3082
o Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari, Äänekoski
Itäinen alue: 014 266 3081
o Palokka, Tikkakoski ja Vaajakoski, Hankasalmi, Konnevesi, Laukaa, Uurainen
Läntinen alue: 014 266 3080
o Korpilahti, Joutsa, Jämsä, Keuruu, Luhanka, Multia, Petäjävesi ja Toivakka
Lisätiedot Keski-Suomen hyvinvointialueelta:
palvelupäällikkö Riikka Röppänen, keskitetty asiakas- ja palveluohjaus, kotiin vietävät palvelut, p. 040 569 5761, riikka.roppanen(at)hyvaks.fi