Hyppää pääsisältöön

Henkilöstöjaosto perustamassa alatyöryhmiä

30.11.2021

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen henkilöstöjaosto kuuli 29.11. kokouksessaan HR-tiedonkeruun ja HR-järjestelmien valmistelun tilannekatsaukset. Jaosto keskusteli myös työnsä tueksi perustettavista alatyöryhmistä.

Kokouksessa kuultiin tulevan Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilöstöä koskevan HR-tiedonkeruun tilannekatsaus. Tiedonkerääjät on koulutettu ja kaikilla on tiedossa, mitä tietoja kerätään ja minne ne viedään. Keruuvaihe kestää joulukuusta tammikuuhun. Tarkastelupisteenä käytetään 31.12.2021 vallitsevaa tilannetta.

Jaosto merkitsi tiedoksi HR-järjestelmien tilannekatsauksen. Asiasta on tarkoitus päättää väliaikaisen valmistelutoimielimen kokouksessa 16.12.2021.

Yksi vai monta siirtosopimusta

Kuntatyönantajan (KT) juridiikkaryhmässä on käsitelty henkilöstön siirtosuunnitelma- ja siirtosopimusasiaa. KT:n suosituksen mukaan siirtosuunnitelma on vuoden 2022 aikana päivittyvä paperi ja siirtosopimukseen kirjataan olennaiset asiat.

Vielä ei ole ratkennut, tehdäänkö Keski-Suomessa sopimukset kunkin luovuttavan organisaation kanssa erikseen vai riittäisikö yksi yhteinen sopimus luovuttajien ja hyvinvointialueen kesken.

Merja Virtanen ja Marjut Nieminen kävivät läpi siirtosuunnitelman ja -sopimuksen alustavaa runkoa, jota henkilöstöjaoston jäsenet voivat työn edetessä kommentoida.

Yksi keskusteluttaneista asioista koski virka- ja työsuhteiden tulkintaa, josta tulevan Keski-Suomen hyvinvointialueen kunnissa on ollut erilaisia käytäntöjä. Kuntalain mukaan virkasuhteessa käytetään julkista valtaa. Työsuhteissa ei julkisen vallan käyttöä tapahdu.

Alatyöryhmiä jaoston työrukkasiksi

Eeva Aarnio esitteli alueellisen tiekartan mukaisia valmistelutehtäviä ja työryhmien asettamista. Aarnio kuvasi työryhmiä työrukkasiksi, jotka nopealla aikataululla ja lyhyillä koollekutsuajoilla tekevät käytännön työtä. Alueellisen tiekartan mukaisia tehtäviä ovat esimerkiksi:

  • siirtyvää henkilöstön koskevan ehtovertailun toteuttaminen
  • palkkojen harmonisoinnin suunnittelu ja toteuttaminen sekä työaikamuotojen yhdenmukaistaminen
  • virkojen ja toimien kelpoisuusehtojen määrittely
  • palkkausjärjestelmän ja henkilöstöetujen valmistelu
  • paikallisten sopimusten tarpeen kartoittaminen
  • henkilöstöstrategian laatiminen
  • henkilöstökäsikirjan laatiminen
  • tarvittavien virkojen perustaminen hyvinvointialueelle, työsopimusmallit ja työsuhteen keskeisten ehtojen tunnistaminen
  • työnantajan lakisääteisten suunnitelmien ja ohjeistusten laatiminen

Aarnion mukaan tarvittavia alaryhmiä olisivat muun muassa HR-palvelut, HR-tiedontuotanto, Osaamisen johtaminen, Palvelussuhdeasiat, Hyvinvointijohtaminen ja Yhteistoiminta. Jaostojen työryhmät nimittää valmistelutyön tueksi jaoston puheenjohtaja.  Työryhmät täsmentyvät vielä joulukuun kokouksessa.

Oppilaitossopimukset yhtenäistetään

Keskusteluun nousivat myös eri oppilaitosten kanssa tehdyt harjoittelusopimukset sekä muut vastaavat sopimukset. Sopimukset periaatteessa ovat siirtyviä, mutta hyvinvointialueella ei voi olla erilaisia ja erihintaisia sopimuksia samoista asioista. Oppilaitosyhteistyön kehittämistä jatkettaneen alatyöryhmässä.

Jaoston kokousaikataulu

Ensi vuoden kokousaikataulu päivittyy lähiaikoina. Jaoston työ päättyy virallisesti helmikuun lopussa. Valmistelutyötä jatketaan, vaikka 1.3.2022 alkaen organisoituminen tulee muuttumaan.

Lisätietoja: 

•                 Riitta Hallberg, väliaikainen valmistelutoimielin: yhteistoimintaelimen ja henkilöstöjaoston puheenjohtaja, riitta.hallberg(at)saarikka.fi, p. 044 459 8946