Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Helteellä kannattaa välttää suoraa auringonpaistetta ja pitää sisätilat mahdollisimman viileinä

26.6.2024

Helteiset kelit ovat saapuneet Keski-Suomeen. Keski-Suomen hyvinvointialueelta muistutetaan, että helteillä kannattaa olla tarkkana, ettei olo käy liian tukalaksi.

Helteellä kehosta poistuu enemmän vettä kuin helteettöminä päivinä ja siksi kaikkien on hyvä muistaa juoda helteillä enemmän kuin helteettöminä päivinä. Juomista vesi on usein paras janojuoma, sillä esimerkiksi makeiden limujen ja mehujen sokeri kuivattaa elimistöä, samoin kofeiini ja alkoholi.

Helle voi vaikuttaa kehen tahansa, mutta erityisesti ikääntyneet, pitkäaikaissairaat ja lapset ovat helteille alttiimpia. Vanhemmilla ihmisillä elimistön lämmönsäätelykyky laskee iän myötä, pitkäaikaissairailla oireet voivat pahentua helteiden seurauksena ja lapset eivät aina ymmärrä tai malta suojautua kuumuudelta.

Kaikkein kovimman helteen aikana kello 11 ja 16 välillä kannattaa välttää suoraa auringonpaistetta. Auringonpaisteella paras vaatetus on kevyt ja hengittävä, mutta auringolta suojaava pitkähihainen ja -lahkeinen asu. Myös pää kannattaa suojata hatulla tai huivilla.

Läheisten on hyvä pitää helteiden aikana yhteyttä ikäihmisiin

Sisätiloja kannattaa pitää mahdollisimman viileänä. Ikkunoita ei kannata avata, kun ulkona on lämpimämpää kuin sisätiloissa. Sälekaihtimet kannattaa pitää kiinni tai laittaa verhot ikkunoiden eteen. Ikäihmisiin kannattaa helteiden aikana pitää päivittäin yhteyttä ja auttaa heitä tarvittaessa kuumuudelta suojautumisessa.

– Kuumuudesta sekä hikoilun seurauksena kehittyvästä neste- tai suolavajauksesta voi aiheutua eriasteisia lämpösairauksia, joiden oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, heikotus, huonovointisuus, päänsärky tai elimistön lämpötilan nousu, toteaa alueylilääkäri Kari-Pekka Vuori.

Jos lämpösairauden oireet ovat voimakkaita tai eivät hellitä, tai jos perussairauden oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse omaan terveyskeskukseesi tai soita Päivystysavun maksuttomaan puhelinnumeroon 116 117, josta saat tiedon vaativatko oireesi päivystyskäyntiä. Soita henkeä uhkaavissa tilanteissa aina hätänumeroon 112.

Lue lisää: Hyvinvointia edistävä, terveellinen ja turvallinen kesä

Lisätietoja: