Uutinen
Asunnottomille ja asunnottomuuden riskissä oleville tukea antava Nopsajalka-tiimi on mukana Asunnottomien yössä
9.10.2024
Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden Nopsajalka-tiimi osallistuu tänäkin vuonna Asunnottomien yöhön. Tiimin toimintaan on mahdollisuus tutustua Asunnottomien yön yhteydessä Jyväskylän Lounaispuistossa torstaina 17.10. kello 16–22.
Tänä vuonna Asunnottomien yön teemaksi on nostettu erityisesti piiloasunnottomuus. Piiloasuttomuus ei näy tilastoissa, sillä asunnoton voi olla kirjoilla omassa, sukulaisen tai tuttavan asunnossa, mutta ei käytännössä voi esimerkiksi kokemansa väkivallan uhan vuoksi asua siellä. Piiloasunnottomuus on yleisintä naisten, nuorten ja maahan muuttaneiden parissa, ja se saattaa altistaa erimuotoiselle hyväksikäytölle.
Nopsajalka-tiimin lisäksi Keski-Suomen hyvinvointialueelta Asunottimien yöhön osallistuu päihdepalvelukeskus sekä liikkuva terveysneuvonta-auto Visiitti.
Nopsajalka on asunnottomien asialla
Nopsajalka-tiimi selvittää asiakkaan palvelutarpeen ja auttaa vaikeassa tai heikossa asemassa olevaa asunnotonta tai häätöuhan alaista asiakasta saamaan tarvitsemiaan palveluita.
Nopsajalka-tiimiin kuuluvat psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijä, jotka tarjoavat matalan kynnyksen palveluita niille asiakkaille, joilla on vaikeuksia hakea ja saada tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluita.
Nopsajalka-tiimin toimintaa on kehitetty Jyväskylässä vuodesta 2020 asti. Vuoden 2024 alusta alkaen se on vakinaistettu osaksi Keski-Suomen hyvinvointialueen aikuisten sosiaalipalveluita.
– Suurin osa asiakkaistamme ohjautuu palveluumme laajan yhteistyöverkostomme kautta. Teemme laajaa yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä esimerkiksi kolmannen sektorin ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Asiakas voi myös itse hakeutua palvelun piiriin, kertoo psykiatrinen sairaanhoitaja Riikka Hult asunnottomuustyötä tekevästä Nopsajalka-tiimistä.
Kuka tahansa voi joutua asunnottomaksi – apua kannattaa hakea ajoissa
Asunnottomuuden riskiä voivat lisätä esimerkiksi taloudelliset haasteet, elämänhallinnan ongelmat, päihde- ja mielenterveysongelmat, heikot sosiaaliset verkostot sekä ennakoimattomat elämäntilanteet kuten parisuhteen päättyminen, työttömyys, konkurssi tai sairastuminen. Asunnottomuuteen liittyy myös vahva stigma, vaikka todellisuudessa kuka tahansa kriisin kohdatessaan voi jäädä asunnottomaksi.
Sopivan asunnon löytyminen voi olla asunnottomalle monisyinen haaste. Edullisia pieniä asuntoja on tarjolla vain vähän ja vuokranantajilla saattaa olla ennakkoluuloja asunnottomaksi joutuneita kohtaan. Asunnon hakijan on hyvä muistaa, että luottohäiriömerkintä ei automaattisesti ole este asunnon saamiselle, sillä vuokranantaja voi käyttää asukasvalinnassaan yksilöllistä harkintaa.
– Jos taloudelliset haasteet aiheuttavat vuokravelan kasaantumista tai muuten on vaarassa menettää kotinsa, kannattaa tilanteeseen hakea apua mahdollisimman ajoissa. Esimerkiksi hyvinvointialueen sosiaalipalvelut antavat ohjausta ja neuvontaa siihen, millaista tukea näihin tilanteisiin on saatavilla, Hult muistuttaa.
Lisätietoja:
- Riikka Hult, psykiatrinen sairaanhoitaja, riikka.j.hult@hyvaks.fi, p. 050 441 5769