Uutinen
Aluehallituksen käsittelyssä Jämsän Terveys Oy:n palvelusopimus ja talousasiaa
6.6.2023
Aluehallitus päätti kokouksessaan 6.6., että Keski-Suomen hyvinvointialue ei käytä Jämsän Terveys Oy:n kanssa tehdyn palvelusopimuksen mukaista optiokautta.
Lisäksi aluehallitus hyväksyi taloussuunnitelman vuosille 2024–2026 ja talouden tasapainottamisohjelman laadintaohjeen.
Jämsän Terveys Oy tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja Keski-Suomen hyvinvointialueelle palvelusopimuksella, jonka sopimuskausi on 1.9.2015–31.8.2025. Sopimukseen sisältyi viiden vuoden mittainen optiokausi, jonka käyttöönotosta Keski-Suomen hyvinvointialueen tulee ilmoittaa Jämsän Terveys Oy:lle viimeistään kaksi vuotta ennen sopimuskauden päättymistä eli 31.8.2023 mennessä. Aluehallitus päätti olla käyttämättä optiota.
Sopimuskauden jälkeistä palveluiden järjestämisen tapaa valmistellaan osana hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislinjauksia vuoden 2023 aikana. Keski-Suomen hyvinvointialueen strategia ohjaa koko hyvinvointialueen toimintaa ja palveluiden järjestämistä. Linjausten valmistelua ohjaavat hyvinvointialueen tavoitteet, joita on muun muassa hyvinvointi ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden sekä palvelujen vaikuttavuuden parantaminen koko Keski-Suomessa. Jämsän kaupungin asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa tullaan käymään tiivistä vuoropuhelua sopimuskauden jälkeisiä palveluja suunniteltaessa. Toimivat ja tarpeelliset palvelut halutaan tarjota niin jämsäläisille ja kaikille keskisuomalaisille.
Lotta Ahola toimi puheenjohtajana asiakohdassa Maria Kaisa Aulan jäävättyä itsensä asian käsittelystä. Janne Luoma-Aho jääväsi myös itsensä asian käsittelystä.
Taloussuunnitelman ja talouden tasapainottamisohjelman laadintaohje hyväksyttiin
Aluehallitus päätti hyväksyä vuosien 2024–2026 taloussuunnitelman ja talouden tasapainottamisohjelman laadintaohjeen talouden valmistelua ohjaaviksi periaatteiksi.
Hyväksytyn linjauksen mukaan vuosien 2025– 2026 ylijäämän tulee olla yhteensä noin 46 miljoonaa euroa. Arvioidulla tulojen ja menojen kehitystahdilla tämä edellyttää noin 40 miljoonan edestä aktiivisia tasapainottamistoimenpiteitä vuonna 2024 sekä noin 13 miljoonaa euroa vuosina 2025 ja 2026.
Laadintaohjeessa on kuvattu myös talousarvion yhteyttä hyvinvointialueen strategiaan sekä muita talousarvion ja taloussuunnitelmavuosien valmistelua ohjaavia tekijöitä sekä valmisteluprosessin teknistä toteutusta ja aikataulua.
Una Oy:n yhteistyön palvelusopimus irtisanotaan
Aluehallitus päätti valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan irtisanomaan hyvinvointialueen ja Una Oy:n väliset ratkaisusopimukset sekä palvelusopimukset. Irtisanominen tulee tehdä ennen 30.6.2023, jolloin Una-palvelujen käyttö loppuu 31.12.2023. Lisäksi aluehallitus valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan päättämään vuoden 2024 jälkeen Una-asiakasomistajuudesta luopumisesta kokonaan tai jatkamisesta tarveharkinnan ja mahdollisuuksien mukaisesti.
Keski-Suomen hyvinvointialue on ollut ottamassa käyttöön ja kehittämässä Una ydin, integraatio ja tiedonhallintaratkaisua sekä Una tilannekuvaa, joka tukee asiakastiedon hallintaa. Tarkoitus on korvata nämä lähes samansisältöisillä ratkaisuilla, joiden toteutusvaihtoehdot ovat kustannustehokkaammat kuin pilotoidut Una-ratkaisut.
Una Oy on julkisomisteinen sosiaali- ja terveysalan kehitys- ja asiantuntijayhteisö, jonka omistajina ovat hyvinvointialueet (Keski-Suomen hyvinvointialue asiakasomistajana) ja omistajien in-house yhtiöt. Una ratkaisujen tarkoitus on ollut varmistaa tietojärjestelmien yhteensopivuutta ja tiedon kulkemista ammattilaisten välillä.
Biopankkien välityspalvelusopimukseen muutoksia
Aluehallitus päätti hyväksyä Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Osuuskunta Suomen (FINBB) välisen välityspalvelusopimuksen muutossopimuksen. Välityspalvelusopimuksen valtuutuksen bruttotulon yläraja korotettiin 500 000 eurosta 735 000 euroon.
FINBB on yli vuoden ajan neuvotellut yritysasiakkaan kanssa suuresta biopankkitutkimuksesta ja siihen liittyvästä aineistonluovutuksesta. Hankkeeseen osallistuvat kaikki sairaalabiopankit sekä THL Biopankki ja Arctic Biopankki. Biopankille on odotettavissa hankkeesta tuloa 735 000 euroa.
Biopankki on biopankkilain mukainen viranomaisten valvoma yksikkö, jossa käsitellään ihmisten näytteitä ja tietoja, ja josta niitä luovutetaan lääketieteellisiin tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin. Biopankkitutkimuksen avulla selvitetään sairauksien syitä ja ehkäisykeinoja sekä perimän, ympäristön ja elintapojen vaikutusta niiden syntyyn.
Valtuustoaloite koskien neuropsykiatristen palveluiden strategian laatimista
Linda Pippuri (Kokoomus) sekä 41 muuta valtuutettua ovat tehneet lapsia, nuoria ja aikuisia koskevan valtuustoaloitteen neuropsykiatristen palveluiden strategian laatimisesta Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Aluehallitus päätti saattaa valtuustoaloitteen vastauksen ja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan evästykset (10.5.2023) tiedoksi aluevaltuustolle ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.
Vastauksena valtuustoaloitteeseen todetaan, että lasten, nuorten ja aikuisten neuropsykiatristen palveluiden linjausten tulee jatkossa nivoutua osaksi talousarviota, toiminnan strategiaa sekä hyvinvointisuunnitelmaa ja sen erillisohjelmia.
Valtuustoaloitteessa kuvattiin eri näkökulmista katsottuna neuropsykiatristen palveluiden toimimattomuutta Keski-Suomessa. Aloitteessa tuodaan esille muun muassa se, kuinka osa neurokirjon lapsista putoaa vammaispalveluiden ja lastensuojelun väliin sekä kuinka omaishoidon prosessissa ei riittävästi tunnisteta nepsy-perheitä asiakasryhmänä. Samoin kuvataan sitä, kuinka varhaiskasvatuksessa ja koulussa ilmenevät puutteet tuen saannissa sekä perusterveydenhuollon osaamisen tason vaihtelevuus kuormittavat perheiden jaksamista. Myös muiden ammattilaisten osaamista tulisi aloitteen mukaan vahvistaa. Valtuustoaloitteessa todetaan, että tällä hetkellä neurokirjon läheisten elämään ja jaksamiseen vaikuttavat palveluiden sirpaleisuus, ammattilaisten osaamisen puute sekä vastuualueiden epäselvyys, eivätkä tarjolla olevat palvelut pysty vastaamaan asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin oikea-aikaisesti. Aloitteessa esitetään neuropsykiatristen palveluiden strategian luomista Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Osana strategiaa tulisi olla neuropsykiatristen palveluiden eheyttäminen, palvelun laadun parantaminen, eri tukimuotojen selkiyttäminen sekä henkilöstön osaamisen kehittäminen. Tärkeää olisi aloitteen mukaan nähdä ennaltaehkäisyn merkitys sekä mahdollistaa ennaltaehkäisevä työ eri toimintaympäristöissä.
Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lausuntopyyntö
Aluehallitus päätti antaa lausunnon Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön, joka koskee Hannamari Pitkäsen tekemää valitusta liittyen Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen päätökseen 21.3.2023 § 81.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus on käsitellyt 21.3.2023 § 81 ylihammaslääkärin virkavalinnasta tehdyn oikaisuvaatimuksen. Päätöksestä on jätetty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen 11.5.2023. Valituksen johdosta Hämeenlinnan hallinto-oikeus pyytää Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitukselta lausuntoa asiasta. Lausunnossa tulee antaa selostus asiasta, vastattava oikeudenkäynnin osapuolen esittämiin vaatimuksiin ja niiden perusteluihin sekä lausuttava esitetystä selvityksestä.
Sopimushallinnan ohjeen antaminen
Aluehallitus hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialueen sopimushallinnan ohjeen noudatettavaksi 1.7.2023 lukien.
Aluevaltuusto on kokouksessaan 7.2.2023 päättänyt sopimushallinnan periaatteista. Ne ovat keskeinen osa hyvinvointialueen ohjausinstrumentteja. Hyvinvointialuestrategia ja palvelustrategia ohjaavat hyvinvointialueen sopimustoimintaa. Sopimushallinnan periaatteet ja niitä täydentävä sopimushallinnan ohje muodostavat kokonaisuuden, joilla toteutetaan sopimushallintaa käytännössä. Käsitteenä sopimushallinnalla tarkoitetaan kaikkia sopimusten valmisteluun, hyväksymiseen, toimeenpanoon ja elinkaareen liittyviä tehtäviä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen käytössä sopimustenhallinnassa on Cloudia- sopimushallintajärjestelmä. Nykyiset sopimukset on viety järjestelmään ja sopimusten sisällöllistä läpikäyntiä projektoidaan hyvinvointialueen toimialojen kanssa. Sopimushallinnan ohjeesta ja sopimusten laatimisesta on täytäntöönpanovaiheeseen suunniteltu myös koulutukset ja muut toimenpiteet alkusyksylle 2023.
Virkojen perustamisia
Aluehallitus päätti perustaa asiakasohjaajan ja lyhytaikaishoidon koordinoijan virat sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialan Koti- ja asumispalveluiden vastuualueelle.
Aluehallitus päätti perustaa nuorisopsykiatrian ylilääkärin sivuviran sairaalapalveluiden vastuualueelle. Viran perustaminen liittyy nuorisopsykiatrian yhteisprofessuuriin Itä-Suomen yliopiston kanssa.
Kivijärven kunnan edustajat vaihtuvat vanhusneuvostossa
Aluehallitus nimesi Kivijärven kunnan edustajaksi maakunnalliseen vanhusneuvostoon Maija Laukkasen sekä hänen varajäsenekseen Anneli Virkkalan. Aikaisemmat Kivijärven kunnan edustajat ovat pyytäneet eroa vanhusneuvostosta. Kunta oli nimennyt uuden edustajan sekä hänelle varajäsenen.
Ajankohtaiset yhtiöasiat
Aluehallitus merkitsi tiedoksi Keski-Suomen hyvinvointialueelle 2M-IT Oy:n lähettämän yhtiökokouskutsun. Kokous pidetään 19.6.2023 ja siellä käsitellään muun muassa tilinpäätös, vastuuvapauden myöntäminen ja yhtiön hallituksen nimeäminen. Aluehallitus on aiemmin päättänyt nimetä yhtiökokousedustajaksi konsernipalvelujen toimialajohtaja Lasse Lepän. Itäisellä
YTA-alueella on yhteinen hallituspaikka ja hallituksen jäseneksi ehdotetaan nimettäväksi johtajaylihoitaja Heljä Lundgrén-Laine.
Esityslista ja pöytäkirja
Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus. Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu hyvinvointialueen verkkosivuilla.
Lisätietoja:
- aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697
- aluehallituksen varapuheenjohtaja Lotta Ahola (kokouksen puheenjohtaja Jämsän Terveys Oy:n asiakohdassa Maria Kaisa Aulan jäävättyä itsensä asian käsittelystä), p. 040 756 8206
- hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet, p. 050 400 0073