Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Henkilö puhuu puhelua ikkunasta ulos katsoen

Tukea lähisuhdeväkivaltaa kokeneille

Apua lähisuhdeväkivaltaan on aina saatavilla 

Joulun ajan pitäisi olla iloinen juhla läheisten seurassa, mutta silti juhlapyhät ovat tyypillisiä hetkiä lähisuhdeväkivallan kärjistymiselle. Tilanteet, jolloin yleensäkin käytetään päihteitä, ovat riskialttiita. Valitettavasti moni jää väkivaltaiseen olosuhteeseen siksi, että juhlapäivien takia halutaan vielä ylläpitää jotain tärkeää, esimerkiksi lasten vuoksi. 

- Lähisuhdeväkivallan kokija tuntee usein häpeää tai syyllisyyttä tilanteestaan, jolloin hänellä saattaa olla korkea kynnys hakea apua. Tällöin läheisen tuki on erityisen tärkeää. On hyvä muistaa, että myös väkivallan tekijä tarvitsee apua. Ja apua näihin tilanteisiin on aina saatavilla – myös juhlapyhien aikaan, toteaa väkivallan ehkäisytyön koordinaattori Merja Pihlajasaari Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Viisi vinkkiä läheiselle – miten väkivaltaisessa suhteessa olevaa voi auttaa 

Seuraavaksi listaamme viisi keinoa, joilla tilanteen ulkopuolinen, esimerkiksi sukulainen tai ystävä voi auttaa väkivallan kokijaa tai väkivallan tekijää. 

  1. Uskalla aloittaa keskustelu

    Moni miettii, millä tavalla herkän keskusteluaiheen aloittaisi. Kannattaa aloittaa avoimella kysymyksellä, kuten ”Miten sinä voit?” tai ”Onko kaikki hyvin?” Näin vältät lataamasta keskusteluun jännitettä ja annat uhrille tilaa lähestyä asiaa haluamallaan tavalla. Ota kuuntelijan rooli. 

  2. Kerro, miltä tilanne näyttää ulkopuolisen silmin 

    Jos väkivallan kokija ei itse tunnista tilannettaan tai hän välttelee asiasta keskustelua, puhu suoraan. Älä silti aloita keskustelua pitkällä puheenvuorolla, joka sisältää vahvoja kantoja. Kerro rauhalliseen sävyyn siitä, miltä tilanne ulkopuolisen silmin näyttää, ja anna puheenvuoro pian uhrille. 

  3. Punnitse, voitko vaikuttaa suoraan väkivallan tekijään

    Jos olet sellaisessa asemassa, jossa voit vaikuttaa suoraan väkivallan tekijään ilman, että lähestymisesi aiheuttaa riskiä väkivallan kokijalle tai muille perheenjäsenille, sinulla on velvollisuus tehdä se. Lähesty asiaa samoilla metodeilla kuin uhria. Kannusta häntä hakemaan apua ammattilaisilta. 

  4. Halaa ja malta mielesi 

    Joskus tilanne kaipaa enemmän halausta kuin ratkaisuja. Väkivallan kokija ei ehkä ole vielä valmis hyväksymään tilannettaan. Jos pusket häntä liian voimakkaasti kohti ratkaisuja, hän saattaa sulkeutua eikä halua puhua kanssasi aiheesta. Arvioi, onko suoran keskustelun aika vasta myöhemmin. Huomioi erityisesti se, jos tilanteisiin liittyy alaikäisiä lapsia. He tarvitsevat välitöntä turvaa. 

  5. Kannusta uhria olemaan yhteydessä ammattilaisiin

    Meillä on laadukkaat palvelut lähisuhdeväkivaltaa kokeville uhreille sekä väkivaltaa käyttäville. Kannusta heitä olemaan yhteydessä auttavaan tahoon, joita ovat esimerkiksi:

Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystys 014 266 0149

Ota yhteyttä Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystykseen, kun tarvitset apua tai huomaat jonkun toisen välittömän avun tarpeen. Saat apua ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. 

Tavoitat ammattilaisemme puhelimitse numerosta 014 266 0149. Mikäli sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijä ei pysty vastaamaan puheluun, tavoitat päivystyksen soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. 

Sosiaali- ja kriisipäivystys | hyvaks.fi

Keski-Suomen turvakoti (Jyväskylä) 050 4688 179 

Turvakotiin voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta. Sinne voi tulla joko suoraan tai ottamalla yhteyttä puhelimitse ympäri vuorokauden. 

Jyväskylän turvakoti 
Liitukuja 2 
40520 Jyväskylä 
puhelinnumero 050 4688 179 

Lähimmät bussipysäkit ovat Kuokkalan keskustan pysäkit. Tätä kautta kulkevat linjat: 

  • Kuokkala 1: 5K, 8, 9, 9K, 15, 15K, 46, S3 ja S4 
  • Kuokkala 2: 9, 9K, 15, 15K, 46, S3 ja S4 

Aikataulut löydät osoitteesta www.linkki.jyvaskyla.fi tai Waltti Mobiili ja Linkki-sovelluksista. 

Lisätietoja Keski-Suomen ensi- ja turvakodista

Kriisikeskus Mobile 044 7888 470

Kriisikeskus Mobile palvelee arkipäivisin maanantaista torstaihin kello 8–20 ja perjantaisin kello 8–17. 

Poikkeuksena joulun ja vuoden vaihteen aika. 
Suljettuna 24.-26.12 ja 1.1.2025 ja 6.1.2025. 

Lisätietoja Kriisikeskus Mobilesta

Yleinen hätänumero 112 

Soita hätänumeroon 112, kun 

  • kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle. 
  • tiedät tai epäilet hengen tai terveyden olevan uhattuna tai vaarassa.

Nollalinja – Apua väkivaltaan 080 005 005 

Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinjan puhelinnumero 080 005 005. 

Auttavan puhelimen lisäksi voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa myös Nollalinjan chat-palvelussa. Chat on auki maanantaista keskiviikkoon kello 9–15 ja torstaista perjantaihin kello 14–20. 

Lisätietoja ja chat-palvelu www.nollalinja.fi

MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111 

Kaikkien eri kuntien asukkaat voivat ottaa yhteyttä myös valtakunnalliseen MIELI ry:n kriisipuhelimeen, joka antaa kertaluonteista keskusteluapua 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111. 

MIELI Kriisipuhelin päivystää viidellä kielellä, suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. 

Lisätietoja www.mieli.fi