Hyppää pääsisältöön

Kotiin vietävät mielenterveys- ja päihdepalvelut

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujalla on ensisijaisesti oikeus asua omassa kodissaan riittävien tukien ja palveluiden avulla. Tuettu asuminen on sosiaalipalvelujen tuki- ja palvelumuoto, jossa palveluntuottajan moniammatillinen henkilöstö tukee ja ohjaa sosiaalihuollon asiakasta itsenäisessä asumisessa tai itsenäiseen asumiseen siirtymisessä.  Tuetun asumisen asiakas asuu itse vuokraamassaan tai omistamassaan asunnossa. Asunto sijaitsee ensisijaisesti tavallisen asuntokannan keskellä tavallisella asuinalueella. Asiakasta tuetaan ja ohjataan säännöllisillä ohjauskäynneillä kotiin tai kodin ulkopuolelle. Lisäksi ohjausta annetaan puhelimitse tai etäyhteyksillä.

Asiakas saa tukea elämään kuuluviin askareisiin, toimintaan sekä elämänhallintaan: psykososiaalista tukea ja oireiden hallintaa, lääkehoidossa tukemista, psyykkisen ja fyysisen ja somaattisen voinnin seurantaa yhteistyössä laaja-alaisen verkoston kanssa. Asiakasta tuetaan harjoittelemaan päivittäisiä toimintoja, käyttämään kodin ulkopuolisia palveluja sekä löytämään mahdollisuuksia päivätoiminnasta, harrastustoiminnasta yms. Asiakasta ohjataan mahdollisuuksien mukaan työelämään tai opiskelemaan.

Tuetun asumisen työ on tavoitteellista ja kuntouttavaa. Tavoitteena on, että asiakas pystyy selviytymään mahdollisimman itsenäisesti ja omatoimisesti arkielämään liittyvissä toimissaan. Asiakkaan päiviin saadaan toimintaa ja sisältöä, jotka ehkäisevät syrjäytymistä ja vahvistavat luottamusta omaan pärjäämiseen.

Asiakas saa tuettua asumista tarpeensa mukaisen, etukäteen määritellyn tuntimäärän, joka voi muuttua asiakkaan tarpeen mukaan elämän haastavissa vaiheissa; omatyöntekijä arvioi tarpeen joustavasti. Ohjauskäyntien tiheys vaihtelee kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Tiheimmillään tuettua asumista voi saada viikoittain määräaikaisesti.

Tuettua asumista voi saada arkisin klo 8–16.

Tuettu asuminen tukee kokonaisvaltaisesti sosiaalista kuntoutumista ja arkielämää:

• Ohjausta, neuvontaa ja tukea 

• Voimavarojen ja onnistumisien löytämistä tavoitteellisesti 

• Tukea etuisuuksien hakemisessa ja asioinneissa 

• Psykososiaalista tukea ja oireiden hallintaa 

• Lääkehoidossa tukemista ja voinnin seurantaa 

• Aktivointia kodin ulkopuolisiin toimintoihin 

• Päihteettömyyden tukemista 

• Verkostotyötä 

Kenelle

Mielenterveys- tai päihdehuollon asiakkaille, joiden arvioidaan hyötyvän kotiin tarjottavista palveluista ja tuesta.

Toimi näin

Ota yhteyttä omaan sosiaalityöntekijään tai sosiaaliohjaajaan. Asiakkuus alkaa sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnilla. Lisätietoja: sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointi