Hyppää pääsisältöön
Kuvituskuvassa tietokonetta käyttävä ihminen ja tilastollista tutkimusta visualisoivia elementtejä

Uutinen

Vuoden 2024 arviointiteko Sola 2.0 työkalulle

5.9.2024

Suomen arviointiyhdistys on palkinnut Keski-Suomen hyvinvointialueen koordinoimassa hankkeessa kehitetyn Sola 2.0 työkalun.

Sola 2.0 laskentatyökalu seuraa “yhteiskunnan sosiaalista laatua” ja arvioi siihen liittyvien ilmiöiden ja toimenpiteiden taloudellisia vaikutuksia.  

Työkalu on kehitetty Keski-Suomen hyvinvointialueen koordinoimissa Ehkäisevän päihdetyön tiedolla johtamisen hankkeessa (2019-2021) ja SOLA-jatkohankkeessa (2022-2024). Kehittämistyö on toteutettu yhteistyössä Sosped Keskuksen ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Hankkeet ovat saaneet rahoituksen Sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahasta. Yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat lisäksi olleet Jyväskylä, Tampere, Kuopio, Petäjävesi, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet sekä Keski-Suomen Sosiaalialan Osaamiskeskus KOSKE. 

Sola 2.0 laskentatyökalussa 23 sosiaalista laatua kuvaavaa indikaattoria on jaettu neljään ulottuvuuteen: sosiaaliseen osallisuuteen, sosioekonomiseen turvallisuuteen, sosiaaliseen valtaistumiseen ja yhteiskunnan eheyteen; jokaisella pääindikaattorilla on 20–50 osavaikutusta, joiden avulla on arvioitu  kustannuksia ja mahdollista säästöpotentiaalia. Osavaikutusten määrittelyssä on käytetty tutkimuksia ja selvityksiä, jotka tuovat tietoa pääindikaattoreiden vaikutuksista ja kustannuksista yksilön, läheisten ja yhteisön tasolla. Myös eri toimialojen ja sektorien yhtymäpinnat on hahmoteltu osavaikutusten laskennassa. 

Suomen arviointiyhdistyksen tiedotteessa kerrotaan muun muassa, että ”Sola 2.0 on ansiokas pyrkimys rakentaa jäsentynyt lähestymistapa laajan, tärkeän ja vaikean arviointikokonaisuuden – sosiaalisen laadun – kokonaisvaltaiseen hallintaan. Työkalu on selvästi kehitetty tarpeeseen ja sitä on sovellettu eri yhteyksissä. Työkalu on innovatiivinen ja siinä on paljon potentiaalia toimia hyvinvointialueiden johtamisen ja ohjauksen apuna”.  

— Olemme erittäin kiitollisia tästä palkinnosta ja hienoa, että tekemämme monitoimijainen ja pitkäjänteinen yhteistyö saa näkyvyyttä. Pidämme tärkeänä, että kehittämästämme työkalusta on hyötyä myös muille ja hankkeen lopussa työkalu tuleekin avoimesti käytettäväksi Innokylä-sivuston kautta, kertoo Sola-hankkeen projektipäällikkö Andra Aldea-Löppönen

Sola-hankkeen päätösseminaari järjestetään 13.9.2024 klo 9:45-15:00 hybriditilaisuutena. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan etäosallistujaksi 6.9. klo 15 mennessä. 

Lisätietoa 

  • Andra Aldea-Löppönen, projektipäällikkö, Sola-hanke, Keski-Suomen hyvinvointialue, andra.aldea-lopponen(at)hyvaks.fi, p. 050 430 2975 

Tiedotetta muokattu 5.9.2024 kello 16.13. Tiedotteen alkuun on lisätty Ehkäisevän päihdetyön hanke.