Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto

Uutinen

Aluehallitus käynnisti tulevaisuuskatsauksen laatimisen

10.9.2024

​​​​​​​Aluehallitus päätti käynnistää kokouksessaan 10.9. tulevaisuuskatsauksen laatimisen, joka liittyy kiinteästi hyvinvointialuestrategian väliarvointiin. Se valmistuu helmikuussa 2025.

Tulevaisuuskatsaus antaa lähtökohtia ensi keväänä valittavien aluevaltuutettujen työlle.

Tulevaisuuskatsaus on keskeinen väline hyvinvointialueen luottamushenkilöille sekä viranhaltijoille tulevaisuuden haasteisiin ja ilmiöihin varautumisessa sekä ennakoinnissa. Se on keskeinen väline myös arvioitaessa strategiaa ja sen mahdollisia päivittämistarpeita. Tulevaisuuskatsaus antaa kuvan hyvinvointialueen tulevaisuuden näkymistä lyhyemmällä, vuoteen 2030 ulottuvalla sekä hieman pidemmällä, vuoteen 2040 ulottuvalla aikavälillä. Tarkoituksena on kuvata ja ennakoida tulevaisuuden ilmiöitä, haasteita ja riskejä, joihin hyvinvointialueen on syytä varautua ja joita mahdollisesti tulee ottaa huomioon toimintaa suunnitellessa ja linjatessa.

Tulevaisuuskatsauksen valmistelun lisäksi osana strategian väliarviointia päivitetään arvio hyvinvointialueen nykytilasta. Näiden perusteella arvioidaan hyvinvointialueen nykyistä strategiaa ja sen toimeenpano-ohjelmaa.

Projektia johtaa strategiajohtaja ja sitä ohjaa hyvinvointialueen johtoryhmä. Työn etenemisestä raportoidaan aluehallitukselle kuukausittain.

Strategian toimeenpano-ohjelma etenee tavoitteiden mukaisesti

Toimeenpano-ohjelma koostuu useasta eri alaohjelmasta, joilla konkretisoidaan strategian toteutumista. Aluehallitus merkitsi strategian toimeenpano-ohjelman puolivuotiskatsauksen tiedoksi ja lähetti sen edelleen aluevaltuustolle. Kokonaisuus etenee aikataulussa ja suunnitelmien mukaisesti.

Toimeenpano-ohjelman osakokonaisuuksissa on edetty muun muassa seuraavissa asioissa:

  • Järjestämisen linjausten osalta sote-järjestämisen linjaukset ohjasivat palveluverkkotyöskentelyä ja linjausten merkitykseen palvelutuotannossa konkretisoitui. Pela-järjestämisen linjauksien osalta Laukaan ja Saarijärven paloasemien 24/7-valmius aloitettu ja toiminta on lähtenyt käyntiin erinomaisesti. Ensihoidon järjestämisen linjauksien osalta on tehty virallinen päätös ensihoidon organisoitumisesta.
  • Henkilöstöohjelman osalta henkilöstö- ja koulutussuunnitelma vuodelle 2024 on hyväksytty. Yhdessä Hyvaks - laajennetun johtoryhmän valmennus on toteutettu ja sen myötä edetään johtamiskulttuurin luomiseen ja johtamisen periaatteisiin. Varahenkilöstö-yksikön onnistunut ensimmäinen rekrytointikierros.
  • Tieto-ohjelmassa on toteutettu ensimmäinen tekoälypilotti avoimen asiakaspalautteen luokittelusta ja analysoinnista. Lisäksi on meneillään mm. keskitetyn asiakaspalautteen hallinnan järjestelmän ja toimintamallin kehittäminen, johdon työpöydän kehittäminen sekä tietojohtamisen ja vaikuttavuusvalmennuksen toteutus.
  • Digitalisaatio-ohjelman osalta on meneillään tehottomien digipalvelujen karsinta, ja ensimmäinen kustannustehoton digipalvelu ollaan korvaamassa. Työtä jatketaan myös osana talouden sopeuttamistoimenpiteitä.
  • TKKI-ohjelman osalta tutkimusideoiden keräämisen ja yhteisen työskentelytilan määritystyö eli ideapankki ja yhteinen suunnittelu on aloitettu. Tutkimustoiminnan vahvempi profilointi ja toimintamallien kehittäminen on aloitettu yhdessä yhteisprofessorien kanssa.
  • Osallisuusohjelman ja kumppanuuksien osalta esimerkiksi palveluverkkoprosessissa asukkaiden ja henkilöstön osallisuuden edistäminen toteutui laajasti ja siinä kokeiltiin asukaspaneelia. Uudenlaista kumppanuutta on rakennettu mm. kuntaneuvotteluiden kautta. Henkilöstöosallisuutta lisätty avaamalla henkilöstön ideaboksi.
  • Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden ohjelman osalta alueellinen hyvinvointisuunnitelma hyväksyttiin aluevaltuustossa ja painopisteet ovat läpileikanneet yhteisövaikuttavuuden keinoin eri vastuualueiden suunnitelmissa.
  • Lasten ja nuorten mielenterveyden, päihdetyön ja neuropsykiatrisen tuen hoito- ja palveluketjut ovat valmistuneet; alaikäisten päihdetyön hoito- ja palveluketju on valmistunut; YTA-tasoinen yhteistyö psykososiaalisten menetelmien käyttöönotossa käynnistynyt ja perhekeskuksen toimintasuunnitelma valmistunut.
  • Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa toukokuussa. Tähän kokonaisuuteen liittyy kiinteästi myös palveluverkkopäätöksen myötä palvelurakenne ja siihen liittyvät tavoitteet, läpileikkaavana myös järjestämisen linjaukset. Päivätoiminnan kokonaisuutta on kehitetty yhteisövaikuttavuuden periaattein.
  • Mielenterveyssuunnitelman osalta mm. Ensilinja 18 vuotta täyttäneille toimii koko maakunnassa; lähetteiden määrä psykiatrian vastaanottopalveluihin ovat vähentyneet merkittävästi; kotiin tukemisen tiimit ovat laajentuneet; perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden alueellinen tiimirakenne on vakiintunut.
  • Alueellisen neuvolasuunnitelman osalta koko hyvinvointialueen neuvoloiden yhteiset toimintaohjelmat on otettu käyttöön ja Äänekosken seksuaaliterveysyksikkö on vakiinnuttanut toimintansa
  • Alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman osalta muun muassa opiskeluhuollon kokonaisuus on saatu toimivaksi.
  • Uudistumisohjelmaan sisältyvien pilottien suunnittelu ja edistäminen on käynnissä ja osa myös käynnissä. Ohjelman sisältöjä, kuten yhteisövaikuttavuus ja asukaskokemuksen johtaminen, on osana muita toimeenpano-ohjelmia.

Aluehallitus sitoutui STEA:n jatkoavustusta saavien järjestöjen avustamiseen

Aluehallitus päätti myöntää hyvinvointialueen ensi vuoden järjestöavustuksista osan STEA- jatkoavustusta saaville järjestöille. Järjestöt ovat:

  • Kriisipalvelu Mobile / Jyväskylän seudun mielenterveysseura ry,
  • Psykiatrisen kuntoutuksen tuki ry,
  • Jyväskylän A-kilta ry,
  • Ääneseudun Ilona ry,
  • Hankasalmen mielenterveysyhdistys Tuikku ry,
  • Ystäväntupa ry,
  • Jyväskylän Suvanto ry ja
  • Emppis ry.

Kyseiset järjestöt tarvitsevat syyskuun aikana päätöksen hyvinvointialueyhteistyön jatkumisesta, jotta ne voivat jättää STEA:lle hakemuksen syyskuun loppuun mennessä. Tämän vuoksi on nyt jo tehtävä päätös kyseisten järjestöjen kanssa tehtävän yhteistyön ja taloudellisen tuen jatkumisesta.

Avustuksen määrä tarkentuu myöhemmässä vaiheessa hyvinvointialueen talousarviovalmistelun yhteydessä. Hyvinvointialueen avustuksen ehtona on myönteinen rahoituspäätös STEA:lta. Hyvinvointialueen avustuksen määrässä huomioidaan muutokset järjestön STEA:lta saamassa avustuksessa.

STEA jatkoavustusta hakevien järjestöjen avustukset ovat tänä vuonna noin 69 prosenttia koko avustussummasta.

Aluehallitus nimesi nuorisovaltuuston vuosille 2024-2025

Aluehallitus vahvisti nuorisovaltuuston jäsenet kaudelle 2024-2025 kuntien esityksen mukaisesti. Nuorisovaltuusto on yhteinen Keski-Suomen liiton kanssa ja jäsenet siihen valitaan vuosittain. Kaikista kunnista ei ole saatu ehdotusta määräaikaan mennessä. Jäseniä tullaan täydentämään myöhemmin.

  • Joutsa: Lehtonen Juuso ja Toivonen Miro
  • Jyväskylä: Valli Verna ja Vihriälä Urho
  • Jämsä: Äikäs Nika ja Eklöf Lumi
  • Karstula: Oikari Meea ja Leppänen Kamilla
  • Keuruu: Ruotsalainen Oona ja Hetekorpi Lydia
  • Kivijärvi: Manninen Oona ja Manninen Iida
  • Kyyjärvi: Nissinen Meeri ja Humalajoki Bertta
  • Laukaa: Pannula Roosa ja Peura Nuutti
  • Muurame Reponen: Tinja ja Bucht Iida-Maija
  • Petäjävesi: Viitanen Iina
  • Pihtipudas: Pasanen Alisa ja Paananen Sellapella
  • Saarijärvi: Kaalikoski Veikko ja Mikkonen Joel
  • Toivakka: Hämäläinen Tilda ja Kuustie Maija
  • Uurainen: Tuomanen Kerttu ja Virtanen Julia
  • Viitasaari: Vihava Vanamo ja Hiltunen Martta
  • Äänekoski: Mäkinen Eetu ja Pöytäkangas Hannu

Aloite maahanmuuttajaneuvoston perustamisesta valmisteluun

Hyvinvointialue on saanut aloitteen, joka koskee maahanmuuttajaneuvoston perustamista Jyväskylään tai Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Aloitteen tekijä on Keski-Suomen monikulttuuristen järjestöjen ja kotoutumistyön verkosto MOVE.

Saapunut aloite kuuluu aluevaltuuston toimivaltaan, koska uuden toimielimen perustaminen vaatii hallintosäännön muutoksen ja uudella toimielimellä on myös talousvaikutusta.

Aluehallitus antoi aloitteen strategiajohtaja Anu Pihlin, palvelujohtaja Nina Peräsen ja hallintopalvelupäällikkö Ella Kauppisen valmisteltavaksi. Aloite pyritään käsittelemään helmikuun 2025 loppuun mennessä.

Aluehallitus antoi lausunnon pelastustoiminnan toimintavalmiuden suunnitteluohjeen luonnoksesta

Aluehallitus antoi lausunnon sisäministeriölle pelastustoiminnan päivitetyn toimintavalmiuden suunnitteluohjeen luonnoksesta.

Lausunnon mukaan ohjeen päivitys tuo joustoa pelastustoimen resurssien käyttämiseen Keski-Suomen alueella. Ohjeluonnos tunnistaa pelastustoimen kärkiyksiköt nykyistä ohjeistusta paremmin ja tukee voimassa olevan palvelutasopäätöksen sekä kehittämissuunnitelman mukaisia linjauksia ja toimenpiteitä. Luonnoksessa esitetty malli riskiluokkien muodostumisesta osana laajempaa kokonaisuutta saattaa poistaa yksittäisiä ongelmaruutuja Keski-Suomessa. Tämä helpottaa palvelujen järjestämisen painetta tietyissä osissa maakuntaa.

Ohjeluonnoksen kustannusvaikutusten arviointi on puutteellinen ja tästä syystä päivitetty ohje saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Alueelliset erot hyvinvointialueiden välillä ovat merkittäviä, joten pelastustoiminnan toimintavalmius tulee pystyä järjestämään ja tuottamaan hyvinvointialueen tarpeiden sekä riskien mukaisesti. Muutosten taloudelliset vaikutukset tulee selvittää ja ohjeistuksesta aiheutuvien kustannusten mahdollinen lisääntyminen tulee huomioida tulevissa hyvinvointialueiden rahoitusosuuksissa. Vaikuttavuusarvioinneilla tulee selvittää ohjeen toiminnalliset vaikutukset erityisesti suorituskykyvaatimusten osalta.

Lisäksi aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se myöntää Heidi Rentolalle eron Keski-Suomen hyvinvointialueen varavaltuutetun tehtävästä ja että aluevaltuusto toteaa, että aluevaltuuston puheenjohtaja pyytää aluevaalilautakuntaa nimeämään vaaliliitolle Suomen Keskusta ja Ruotsalainen kansanpuolue 18. varavaltuutetun aluevaltuuston jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa www.hyvaks.fi/aluehallitus. Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvinvointialueen verkkosivuilla heti kun se on tarkistettu.

Lisätietoja:

  • aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697
  • hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet, p. 050 400 0073