Hyppää pääsisältöön
Kädet muodostavat sydämen.

Vammaisuus ja seksuaalisuus

Tältä sivulta löydät tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Seksuaalisuus muuttuu elämän aikana ja eri elämäntilanteet ja esimerkiksi sairastuminen ja vammaisuus voivat vaikuttaa siihen. Jokaisella on oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla. Seksuaalisuudesta on mahdollista jutella myös ammattilaisen kanssa.

Seksuaalinen identiteetti 

Seksuaalinen identiteetti tarkoittaa ihmisen kokemusta omasta seksuaalisuudesta. Seksuaalinen identiteetti vakiintuu monella vasta varhaisaikuisuudessa. Kuitenkin monilla on jo nuorena ajatus siitä, minkälainen seksuaalinen identiteetti itsellään on. Seksuaalinen identiteetti voi muuttua ja kehittyä elämän aikana vielä myöhemminkin, eikä sille ole eräpäivää, jolloin sen ”pitää” olla valmis. Seksuaalinen identiteetti tarkoittaa kaikkea sitä mitä pidät tärkeänä, mitä tarvitset, millainen kumppani ja millainen seksuaalinen toiminta sinua miellyttää, sekä miten haluat ilmaista seksuaalisuuttasi. 

Sukupuoli-identiteetti 

Sukupuoli-identiteetti tarkoittaa sitä, mikä sukupuolen kokemus itsellä on.  Jokaiselle meistä määritellään syntymän yhteydessä sukupuoli. Kaikilla syntymässä määritelty sukupuoli ei vastaa omaa sukupuolen kokemusta. Jos haluaa, on mahdollista korjauttaa omaa kehoaan lääketieteen avulla vastaamaan omaa sukupuolenkokemustaan. Sukupuolen voi korjata myös juridisesti. Suomessa on tällä hetkellä virallisesti kaksi sukupuolta, nainen ja mies. Sukupuolia on kuitenkin enemmän kuin kaksi, ja ihminen voi kokea olevansa myös muu kuin mies tai nainen. 

Seksin ja nautinnon apuvälineitä löytyy useisiin eri tarkoituksiin ja eri materiaaleissa. Niiden tarkoitus on lisätä ja mahdollistaa nautintoa. Välineet voivat mahdollistaa kokonaan uusia tapoja seksin toteuttamiseen tai tukea nautintoa toimintakyvyn haasteissa. Apuvälineitä voi hankkia esimerkiksi verkkokaupoista, apteekista, seksuaaliterveysliikkeessä asioimalla tai ruokakaupoista. 

Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että seksissä käytettävät välineet ovat sellaisia jotka on valmistettu tähän tarkoitukseen sopivaksi. Esimerkiksi peräaukkoon on hyvä käyttää sellaisia sauvoja ja tappeja jossa toisessa päässä on ulkoneva leveämpi osa. Näin väline ei vahingossa joudu peräsuoleen vaan pysyy paikallaan, ja on helppo ottaa myös pois peräaukosta käytön jälkeen. 

Millaisia välineitä on olemassa? 

Seksin ja nautinnon apuvälineitä ovat esimerkiksi erilaiset liukuvoiteet joita voi käyttää itsetyydytyksessä, seksivälineiden kanssa ja toisen kanssa seksiä harrastaessa. Lisäksi on kondomit ja suuseksisuojat, dildot ja sauvat, vibraattorit, anustapit, itsetyydytyksen tukemiseen käytetyt välineet, asentojen apuna olevat tukityynyt tai keinut, erilaiset piiskat ja ruoskat taputteluun ja kutitteluun tai piiskaukseen. Myös peniksen erektion tukemiseen löytyy apuvälineitä kuten penisrengas tai erektiotuki.   

Välineissä tärkeää on käytön jälkeinen puhdistus, jonka voi usein tehdä joko vedellä tai miedolla saippualla. Saatavilla on myös erikseen seksivälineille tarkoitettuja puhdistusaineita.  

Kaikki välineet eivät kuitenkaan sovi kaikille. Onkin hyvä tutustua ja tarvittaessa kysyä ammattilaiselta, millainen väline olisi sinulle sopiva ja toiveiden mukainen.  Apua voi kysyä esimerkiksi soittamalla seksuaaliterveysliikkeeseen tai käymällä siellä paikan päällä.  

Avusteinen seksi

Avusteinen seksi tarkoittaa seksiä, jossa avustaja auttaa seksissä. Avustaja ei ole itse mukana seksissä. Avustaja voi auttaa esimerkiksi riisumaan vaatteet, pääsemään oikeaan asentoon tai liikkumaan, ojentamalla seksivälineen tai laittamalla liukuvoidetta.

Avustajan kanssa pitää keskustella ennen seksiä. Keskustelemalla voi suunnitella, miten avustaja auttaa. Vaikka avustaja ei ole mukana seksissä, avustajalta pitää kysyä suostumus. Avustajaa ei saa pakottaa tai painostaa avustamaan.

Seksuaalisuus on kaikkea sitä, mitä me olemme, ajattelemme ja kuinka koemme itsemme ihmisenä. Seksuaalisuus näkyy muun muassa käyttäytymisessämme ja siinä kenestä olemme kiinnostuneet. Jokainen meistä on arvokas yksilö ja kaikilla on yhtäläinen oikeus koskemattomuuteen sekä päättää omista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista itsenäisesti ja määritellä, miten haluaa ilmentää omaa seksuaalisuuttaan. Toisen seksuaalisuutta ei saa loukata tai häiritä. 

Mitä seksi on?

Seksi on osa seksuaalisuutta. Monesti seksi mielletään pelkäksi yhdynnäksi, mutta seksi voi olla paljon muutakin. Seksiin kuuluu toisen koskettamista, hyväilyä, halailua, suutelua, fantasioita ja itsensä tyydyttämistä. . Seksiä voi olla yksin tai yhdessä kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Parhaimmillaan seksi on nautinnollista ja tuottaa ihmiselle kokonaisvaltaista hyvinvointia ja hoitaa sekä vahvistaa parisuhdetta. Kaikki eivät kuitenkaan kaipaa tai tarvitse seksiä elämäänsä ja sekin on täysin hyväksyttävää. Seksiin tarvitaan aina suostumus, eikä ketään saa pakottaa seksiin. 

Lue lisää selkokielellä:

Seksuaalineuvonta on keskustelua ammattilaisen kanssa erilaisista seksuaalisuuden teemoista. Voit keskustella seksuaalineuvojan kanssa yksin, yhdessä kumppanin tai toisen ammattilaisen kanssa. 

Seksuaalineuvonnassa sinulla on lupa puhua haluamastasi aiheesta luottamuksellisesti. Aiheina voi olla esimerkiksi itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyvät haasteet, ihmissuhteet, oman tai kumppanin sairastuminen, parisuhteeseen liittyvät asiat, oman sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen pohdinta, Ikääntymisen tuomat muutokset tai jokin muu asia, joka mietityttää omaan seksuaalisuuteen liittyen.   

Ei ole liian pientä tai vähäpätöistä asiaa, jota et voisi seksuaalineuvojan kanssa pohtia. Ole siis yhteydessä niin mietitään, miten voisit asian kanssa edetä.  

Voit keskustella seksuaalineuvojan kanssa seksuaalineuvonnan chatissa.