Kuntoutuksen ja apuvälineiden avulla voidaan vaikuttaa toimintakykyyn sekä tukea osallisuutta eri elämän osa-alueilla. Joskus toimintakyky on väliaikaisesti heikentynyt ja silloin kuntoutusta saa lyhyempänä jaksona tai apuvälineen saa tilapäisesti lainaan. Kun henkilön toimintakyky on pysyvästi heikentynyt, kuntoutus voi olla säännöllistä ja pidempikestoista.
Vammaisen henkilön kuntoutuksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin muidenkin. Kuntoutustarve arvioidaan ja sen mukaisesti tehdään suunnitelma, kuinka voidaan lähteä tavoittelemaan kuntoutumista. Vaikka vamma tai sairaus onkin pysyvä, voidaan kuntoutuksella edistää henkilön elämänlaatua ja hyvinvointia. Kuntoutus toteutetaan aina yhteistyössä vammaisen henkilön kanssa hänen toiveitaan kuunnellen.
Voit hakeutua itsenäisesti suoraan kuntoutuksen työntekijän arvioon tai kysyä neuvoa lähimmältä terveysasemaltasi. Kuntoutuksen työntekijä tekee arvion terapian tarpeesta, kestosta ja terapian tavoitteista yhdessä sinun kanssasi. Aloite arvioon menemisestä voi tapahtua myös perheen tai ammattilaisen, esimerkiksi lastenneuvolan, varhaiskasvatuksen tai esi- ja perusopetuksen kautta. Kuntoutusta on tarjolla vastaanottona, etävastaanottona ja kotikäynteinä.
Tälle sivulle olemme keränneet perustietoa erilaisista kuntoutusmuodoista sekä ajanvaraus-välilehdelle tiedon, mistä pääset hakemaan kyseistä kuntoutusta.