Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Hanna Helaste

Blogikirjoitus

Yhteistyöllä ja siltoja rakentamalla kohti hyvinvointialuetta

21.10.2021

Hyvinvointialueet käynnistävät toimintansa reilun 14 kuukauden päästä. Edessä on historiallisen suuri muutos, kun suomalaisen kunnan toiminnan ydintä reilut 150 vuotta olleet sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät uusille hyvinvointialueille.  Uudistus ei koske ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluita ja pelastustoimea vaan tarkoittaa ennennäkemätöntä muutosta myös kunnille. Kunta ja hyvinvointialue ovat jatkossa omat itsenäiset, rinnakkaiset toimijansa, joiden syvä yhteys syntyy yhteisestä asukkaasta ja asiakkaasta. Selvää lie kaikille se, että muutoksen toimeenpanoon ja onnistumiseen tarvitaan kaikkien panosta. 

Yhdyspintajaoston rooli ja tehtävät

Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelussa toimintansa on käynnistänyt väliaikaisen valmistelutoimielimen yhdyspintajaosto. Se koostuu alueemme kuntien eri toimialojen asiantuntijoista, järjestökentän ja henkilöstön edustajista.  

Jaoston tehtävänä on 

•    suunnitella yhdyspintatyö osana Keski-Suomen hyvinvointialueen rakentamista
•    tunnistaa kriittiset yhdyspintakokonaisuudet ja prosessit
•    määritellä ja mallintaa hyvinvointialueen ja kuntien välinen kriittinen yhteistoiminta
•    Hahmottaa ja kuvata hyvinvointialueen ja kuntien välisiä toiminnan prosesseja
•    osallistua hyvinvointialueen rakentamiseen yhdessä muiden jaostojen ja työryhmien kanssa, huolehtia yhdyspintojen näkökulmien huomiointi alueen muuhun valmisteluun
•    osallistua viestinnän toteuttamiseen erityisesti yhdyspintoihin liittyvän henkilöstön ja sidosryhmien suuntaan

Keski-Suomessa yhdyspintajaoston työ on jaettu pienempiin osakokonaisuuksiin. Asiakkaan palveluketjujen ja toimijoiden välisen yhteistyön kannalta kriittisimmät kokonaisuudet ovat varhaiskasvatus ja opetuspalvelut, oppilashuolto, perhekeskukset, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, työllisyyden edistäminen, tukipalvelujärjestelyt, vapaa-ajan ja kulttuuripalvelujen tehtävät, maankäytön ja infran ratkaisut sekä järjestökoordinaatio. Lista on pitkä ja laaja – ja kuitenkin, se kuvaa vain pieneltä osin alueen kokonaisuutta. Koko alueen kehityksen, sen asukkaiden ja toimijoiden tulevaisuuden näkymien kannalta voidaan sanoa, että yhteistyön onnistuminen on meidän kohtalonkysymyksemme.

Uudistus on historiallisen laaja ja siksi myös yksityiskohtia ja erityisen huomion kysymyksiä on pilvin pimein, valmiita vastauksia taas huomattavasti vähemmän. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että muutos ei tapahdu hetkessä ja muutoksen toteuttaminen jatkuu vuosia ja vuosia vielä hyvinvointialueiden käynnistymisen jälkeenkin. Siksi pidän erittäin tärkeänä, että toimijoiden välisen yhteistyön merkitys tunnistetaan ja tunnustetaan myös pidemmän aikavälin suunnittelussa. Yhteistyön tekemiseen ja tukemiseen tulee aloittavilla hyvinvointialueilla suunnata riittävät resurssit.

Asukkaan hyvä arki ja yhdenvertaiset palvelut 

Tulevien kuukausien aikana on keskityttävä kaikkein tärkeimpään. Organisaatioita, malleja ja prosesseja ei rakenneta organisaatioita itseään varten vaan siksi, että alueemme asukkaan arki sujuu ja tarpeenmukaiset palvelut ovat yhdenvertaisesti saatavilla ja saavutettavissa.  Organisaatioiden raja muodostuu aina johonkin ja keskeistä onkin se, miten rakennamme rajan sijaan sillan sinne, missä korostuu yhdessä tekemisen merkitys. Nyt on yhteistyön ja siltojen rakentamisen aika ja toivonkin, että siinä kannamme kaikki yhteisen vastuun. 

Tutustu yhdyspintajaostoon ja sen jäseniin.

Hanna Helaste, 
puheenjohtaja, Yhdyspintajaosto
Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin