Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Blogikirjoitus

Lääkärin ja hoitajan näkökulma potilasturvallisuuteen

19.9.2024

Miten lääkärit voivat edistää potilasturvallisuutta diagnoosiprosessissa

Keskeinen osa lääkärin työssä ja potilaiden hoidossa on pyrkiä oikeaan diagnoosiin ja hoidon suunnitteluun.  Diagnoosivirheet huonontavat merkittävästi potilasturvallisuutta.  Toisaalta tarkka ja oikea-aikainen diagnostiikka parantaa potilaiden hoitoa ja lisää potilasturvallisuutta ja myös potilaiden tyytyväisyyttä hoitoonsa.

Miten voit parantaa diagnostiikkaa?

Kuuntele

Keskity diagnoosin keskiössä olevaan henkilöön. Kuuntele potilastasi, kysy häneltä hänen huolenaiheistaan ja räätälöi toimenpiteet heidän tarpeisiinsa. Malta kuunnella potilaan kertomusta sairaudestaan tarkenna sitä täsmäkysymyksillä. Keskustele avoimesti ja empaattisesti potilaidesi kanssa ja rohkaise heitä esittämään kysymyksiä.

Tutki

Tutki potilaasi huolellisesti ja hyödynnä käytettävissä olevaa tekniikkaa, työkaluja ja testejä diagnoosin saamiseksi.

Tee yhteistyötä

Ole hyvä tiimipelaaja ja edistä turvallista ja yhteistyöhön perustuvaa ammatillista ympäristöä, jossa tietoa jaetaan oikea-aikaisesti. Muista, että tiimiisi kuuluvat kaikki työtoverisi ja myös potilas itse.  Jos mieleesi herää epäilys siitä, että kaikki ei “natsaa” potilaan hoidossa, olet useimmiten oikeassa. Älä epäröi tällöin pyytää toista mielipidettä tekemästäsi diagnoosista.

Jatka oppimista

Osallistu säännöllisesti koulutuksiin ja pyydä palautetta kollegoiltasi ja potilailtasi. Lue ja opiskele; mikä tahansa terveydenhuollon ammatti on elinikäisen oppimisen polku. Edistä jatkuvan parantamisen kulttuuria jakamalla parhaita käytäntöjä sekä tietoa virheistä ja läheltä piti -tilanteista kollegoiden kanssa.

Heikki Miettinen, johtajaylilääkäri

 

Hoitotyön laatu vaikuttaa potilasturvallisuuteen

Hoitotyön laatu on kaikkien hoitotyön ammattilaisten vastuulla ja se edellyttää sitoutumista hoitotyön yhteisiin toimintaohjeisiin ja tavoitteisiin. Hoitotyön keinoin tuotamme potilaille ja asiakkaille vaikuttavia ja kustannustehokkaita palveluja yhdenvertaisesti laajassa yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Hoidon laatua ohjaavat toimintaohjelman mukaiset tavoitteet. Hyvät hoitotyön tulokset edellyttävät toiminnan jatkuvaa mittaamista, seurantaa ja arviointia. Nämä mahdollistavat myös oikea-aikaisten diagnoosien varmistamisen.  Tietoa käytetään hoidon laadun jatkuvaan parantamiseen ja tiedolla johtamiseen sekä turvallisen ja kustannusvaikuttavan hoitotyön varmistamiseen. Hoidon laatutiedon pitäisi olla helposti potilaiden, asiakkaiden sekä terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten saatavilla. Potilaat haluavat tulla hoidetuksi siellä, missä hoitotyö on laadukasta.

Esimerkiksi, jos vajaaravitsemusriskissä oleva potilas tunnistetaan riittävän ajoissa ja ravitsemus saadaan korjattua ennen kajoavia toimenpiteitä, voidaan ehkäistä monia komplikaatioita ja edistää toipumista. Vajaaravitsemusriskiseulan käytön kattavuutta ja siellä esiin nousseita riskipisteitä seurataan kuukausittain.

Kliinisen hoitotyön asiantuntijat Laura Puikko ja Kukkula Sari

 

Oikea diagnoosi on turvallisuuden tae – Asiakas- ja potilasturvallisuuden teemaviikko 16.–20.9.2024

Vietämme Keski-Suomen hyvinvointialueella asiakas- ja potilasturvallisuuden teemaviikkoa. Tiistai 17.9. on kansainvälinen asiakas- ja potilasturvallisuuspäivä, jonka teemaksi Maailman terveysjärjestö WHO on valinnut tänä vuonna “Lisää potilasturvallisuutta diagnostiikkaa parantamalla”. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta diagnoosivirheiden vaikutuksista potilasturvallisuuteen ja edistää yhteistyötä eri sidosryhmien välillä.

Keski-Suomen hyvinvointialueella toteutamme teemaviikon julkaisemalla aiheeseen liittyviä kirjoituksia Polku-intrassa ja verkkosivujemme blogissa. Jaamme kirjoituksia myös sosiaalisen median kanavillamme. Tarkoituksena on nostaa esille eri näkökulmista diagnoosien oikeellisuuden tärkeys asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta.

Image
Maailman potilasturvallisuuspäivän 17. syyskuuta. Lgo jossa ihmishahmoja kämmenellä.