Hyppää pääsisältöön
Sosiaalityön sijaispätevä opiskelija Minna (vas.) ja sosiaalityöntekijä Arja pohtivat yhdessä. Kuva: Aino Kiramo-Veijanen.

Blogikirjoitus

Haluatko tehdä merkityksellistä sosiaalityötä? Tule työkaveriksi!

11.3.2024

”Taivalsin läpi tuulen ja tuiskun”, soi päässäni, kun poljen sähköpyörälläni asiakkaan kotiin. ”Eteenpäin kuin mummo lumessa”, on myös jostain syystä juolahtanut mieleen.

Nämä ajatukset liittyvät työni sisältöön. Asiakas- ja palveluohjauksen sosiaalityössä tapaamme rouvia ja herroja, joilla ikää on yleensä yli 80 vuotta ja joita on kohdannut sosiaalisen tilanteen kriisi. Tilanne on voinut olla vaikea jo pitkään. Silti saamme nähdä mieletöntä sinnikkyyttä ja elämäntahtoa, joka on voinut lapsuudesta lähtien auttaa asiakasta elämässä eteenpäin. Tuo rouvaa tai herraa lumessa eteenpäin puskeva elämän liekki lepattaa silloinkin, kun toimintakyky heikkenee. Meidän tehtävämme on vaalia liekin lepatusta, eli tukea asiakkaan omia voimia ja toimintakykyä.

Kiinnostaako Suomen ja muiden lähimaiden historia? Tässäkin on yksi syy hakeutua sosiaalityöntekijäksi ikääntyneiden palveluihin. Viime vuosisadan suuret myllerrykset ovat monilla meidän asiakkaillamme vielä tuoreina mielessä. Yksi kertoi lapsuudessa kuulemistaan toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista. Toinen muisti pohjalaista lapsuuden kotiaan: talot olivat aivan maantien vieressä, ja ikkunasta saattoi lähettää viestejä verhoja liikuttelemalla tien toiselle puolelle leikkikavereiden ikkunaan. Myös 1960-luvun muuttoliike Ruotsiin tulee asiakkaita tavatessa esille. Moni heistä on palannut Keski-Suomeen ikääntyessään ja on nyt kotihoidon tai asumispalveluiden tarpeessa.

Haluatko ammatillisia haasteita? Niitäkään ei puutu! Eikä työpäivistä puutu vauhtia ja se, jos mikä, pitää työntekijän hereillä. Asiakkaiden erityisen tuen tarpeet liittyvät esimerkiksi siihen, että asiakkaan terveyttä ja perustarpeiden toteutumista uhkaa jokin tekijä, johon täytyy tarttua napakasti. Yhteistyökumppanit ja koti- ja asumispalveluiden muut työntekijät konsultoivat päivittäin sosiaalityöntekijöitä hankalissa tilanteissa. Nämä keskustelut ovat tärkeässä asemassa palvelujen suunnittelussa ja sosiaalityön näkökulma on kokemukseni mukaan otettu vastaan tervetulleena.

Työ Keski-Suomen hyvinvointialueen keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen sosiaalityössä antaa uudelle työntekijälle kokonaisen maailman. Siinä maailmassa sosiaalityön, asiakasohjauksen, kotihoidon ohjauksen, omaisten, kotihoidon hoitajien, sairaanhoitajien, toimintaterapeuttien, fysioterapeuttien, terveyspalveluiden ja asiakkaan omien verkostojen rattaat pyörivät ja pyörittävät toisiaan. Asiakkaan paikka on keskellä näitä rattaita, ja yksi sosiaalityön tehtävä on pitääkin hänet keskellä. Kuulemme asiakkaan ääntä, ja valvomme hänen etuaan silloinkin, kun joku taho tai tapahtuma tätä etua uhkaa.

Tervetuloa työkaveriksi! Täydennät neljän sosiaalityöntekijän tiimiä omalla osaamisellasi ja persoonallasi. Jokaviikkoisissa palavereissa saamme tukea kaikkiin työhön liittyviin asioihin toisiltamme ja esihenkilöltä.

Tutustu virkoihin täältä ja jätä hakemus!

Arja Liinamaa, sosiaalityöntekijä